Památkáři chystají obnovu Kunětické hory podle Jurkovičova návrhu

Vložil
ČTK
09.08.2017 20:40
Praha

Dušan Samo Jurkovič

Ráby - Národní památkový ústav (NPÚ) chystá rozsáhlé úpravy hradu Kunětická hora. Jeho vzhled by se měl zčásti vrátit do podoby, kterou měl před druhou světovou válkou po obnově podle projektu architekta Dušana Jurkoviče. Na úpravy již památkáři získali příslib evropských dotací.


"Plánujeme vestavbu dřevěného paláce s restaurací, který bude v místě, kde je v současnosti občerstvovací stánek. Bude v ní kromě restaurační části hlavně expozice o Jurkovičovi,"
řekl ČTK vedoucí investičního oddělení NPÚ Sychrov Ota Minařík.

Moderní vestavba vznikne i v severním křídle hradního paláce, který je nyní prázdný. Bude obsahovat další výstavní prostory a expozice. Bude pro to nutné upravit schodiště a dřevěné ochozy. Do prostor nad hradní branou se vrátí repliky nábytku a lustry navržené kdysi Jurkovičem, originály se nedochovaly nebo jen ve fragmentech.

Celkové náklady na projektový záměr Kunětická hora Dušana Jurkoviče - básníka dřeva se odhadují na 75 milionů korun. Z evropských fondů by měli památkáři dostat 61 milionů korun.

Hradní stavba vznikla na vrcholu Kunětické hory v polovině 14. století. Za husitských válek hrad získal hejtman Diviš Bořka z Miletínka, roku 1491 se stal majetkem rodu Pernštejnů. Ti jej zásadně přestavěli na mohutný dvouvěžový hrad s propracovaným systémem opevnění. Od druhé poloviny 16. století však ztratil na původním významu, což umocnilo jeho poškození švédskými vojsky v závěru třicetileté války. V dalších staletích hrad ohrožovalo lámání kamene, které bylo zastaveno až na počátku 20. století. Po první světové válce byly zahájeny záchranné práce pardubického Muzejního spolku podle Jurkovičova projektu. Slovenský architekt měl vlastní styl ovlivněný secesí a lidovou architekturou. Je například autorem výletních ubytoven Pustevny na Radhošti.
0 komentářů
přidat komentář

Související články