Brno hledá firmu na vypracování dokumentace i stavbu haly atletů

Vložil
ČTK
09.08.2017 10:00
Brno

Brno - Brno hledá společnost, která vypracuje projektovou dokumentaci a potom podle ní postaví atletickou halu v univerzitním kampusu za 450 milionů korun. Je to poprvé, kdy Brno hledá zhotovitele podle podmínek takzvané Žluté knihy, řekl dnes novinářům náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). Znamená to, že vítěz výběrového řízení zpracuje všechny stupně projektové dokumentace a provede i stavbu. Běžné je nejprve vypracovat dokumentaci a potom hledat realizátora. Hala bude mít kapacitu 2000 diváků. Bude zázemím atletů, kteří halu nemají. Objekt by měl být hotový v roce 2020.


Radní schválili zadání výběrového řízení. "Soutěž bychom měli rádi hotovou ještě letos. Hala bude stát v bohunickém kampusu hned naproti fakultě sportovních studií. Bude mít parametry splňující kritéria mezinárodní atletické federace pro národní i mezinárodní soutěže," uvedl Mrázek.

Podle něj bude životnost budovy desítky let, možná i 100 let. Už dříve vznikla technická studie, která bude podkladem pro zhotovitele. Ten bude muset vypracovat projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí i stavební povolení a potom objekt vybudovat. Je to postup podle podmínek takzvané Žluté knihy, které jsou podle města zavedeným mezinárodním smluvním vzorem ve stavebnictví.

Náklady na stavbu haly pokryje město, stát i kraj. Už v minulosti se město zavázalo k výstavbě haly v memorandu, které kromě něj podepsala Masarykova univerzita a Český atletický svaz.

Zastupitelstvo Brna počátkem roku i přes kritiku opozice schválilo směnu pozemků se soukromým vlastníkem, od kterého Brno získalo pozemek pro stavbu haly. I opozice sice stavbu podporuje, ale podle ní nebyla směna pro město výhodná.

Halu bude kromě atletů využívat i sousední Masarykova univerzita. Sloužit bude i pro vědecko-výzkumnou činnost s cílem zefektivnit tréninkový proces atletů. Vedení města tvrdí, že krytá hala na atletiku na jihu Moravy chybí, a proto musejí atleti především na podzim a v zimě využívat k tréninku různé tělocvičny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články