Ostrava-Poruba zrestauruje umělecká díla, také reliéf na Oblouku

Vložil
ČTK
01.08.2017 19:30
Ostrava

foto: Roman Polášek

Ostrava - Ostravský městský obvod Poruba nechá za 800.000 korun zrestaurovat dvě umělecká díla, a to Dekorativní stěnu od Eduarda Ovčáčka a Drahoslava Berana a terakotový reliéf Odchod do práce, Návrat z práce od Václava Šantrůčka. Reliéf je součástí souboru budov Oblouk v městské památkové zóně, který je jedním ze symbolů Poruby. ČTK to dnes sdělil mluvčí porubské radnice Martin Otipka.


Restaurátorské práce začnou v září a potrvají do listopadu. Financovány budou z rozpočtu města. "Máme připravený restaurátorský záměr i souhlas útvaru hlavního architekta. Věřím, že obě díla se vrátí do původního stavu a především reliéf na Oblouku bude jedním z prvních kroků k oživení celé lokality a vrácení jí původního významu," uvedla porubská místostarostka Zuzana Bajgarová (ANO).

Reliéf na Oblouku nad průjezdem Porubské ulice byl vytvořen v letech 1952 až 1956. Celá oblast byla vystavěna ve stylu socialistického realismu (sorela) a původní návrh reliéfu obsahoval řadu ideologických prvků. "V realizaci se je podařilo zmírnit a reliéf působí civilním dojmem. Dílo nebylo nikdy restaurováno a působením povětrnostních podmínek a ptačího trusu je ve velmi špatném stavu. Restaurování vyjde na 681.000 korun," uvedl Otipka.

Oblouk měl původně být monumentálním vstupem do Poruby, ze které chtěli komunisté udělat nové centrum Ostravy. V současné době je ale podle místostarostky místem, kam lidé nechodí, což chce obvod změnit.

"Místo si zaslouží výrazné změny. Proto jsme lokalitu zařadili do žádosti o dotaci nadace Proměny Karla Komárka a chtěli bychom ji oživit zároveň s přilehlým zámeckým parkem. Chceme tam směřovat i kulturní akce," uvedla Bajgarová.

Druhé z restaurovaných děl je mezi ulicemi Bulharskou a Alžírskou. Dekorativní stěna byla vytvořena v roce 1973 ze 138 betonových krychlí. "Dílo je ve špatném stavu a restaurace vyjde na 117.000 korun," uvedl Otipka. V restaurování uměleckých děl chce Poruba pokračovat i v dalších letech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články