Lidem se na den otevře opravený historický dům v Liliové ulici

Vložil
ČTK
28.07.2017 07:40
Praha

Praha - Lidem se dnes na jeden den otevře historický dům v pražské Liliové ulici, který za 148 milionů korun opravil Národní památkový ústav (NPÚ) jako vzor rekonstrukce pro ostatní vlastníky kulturních památek. V budově na Starém Městě, který má malované stropy, nástěnné malby a gotické i barokní sklepy, bude knihovna památkového ústavu, sídlit tam budou jeho experti na kulturní památky a vzdělávací odbor. Poslední komentovaná prohlídka začíná v 18:00.


Dům v Liliové ulici nazývaný v literatuře U Voříkovských vznikl spojováním, rozšiřováním a úpravami několika původně středověkých objektů. V interiéru se proto mění výšky podlah i jejich materiály. Liší se dveře zavěšené v nejrůznějších kamenných ostěních či ozdobných dřevěných zárubních, různé jsou klenby i provedení stropů.

O budově v těsném sousedství kostela svaté Anny, nynějšího centra Pražská křižovatka, pocházejí nejstarší zprávy ze 14. století. Patrně po husitských válkách se vlastníky domu stávali šlechtici i měšťané. Od 15. století byl v místě pivovar. Dalšími přestavbami objekt prošel v 17., 18. a 19. století. Jeho pojmenování pochází od rytíře Jana Bohuslava Voříkovského z Kundratic, který byl na počátku 18. století pražským primátorem.

Jako pracoviště památkového ústavu bude budova sloužit od podzimu. NPÚ získal dům v roce 2005 převodem od Národní knihovny a spustil přípravy jeho obnovy. Po zdržení kvůli hospodářské krizi oprava začala předloni na jaře, peníze na ni poskytlo ministerstvo kultury.
0 komentářů
přidat komentář