Oprava uměleckoprůmyslové školy Karlových Varech by stála stamiliony

Vložil
ČTK
25.07.2017 17:10
Karlovy Vary



Karlovy Vary - Památkově chráněná budova v areálu Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech je podle statiků ve velmi špatném stavu. Podle posouzení odborníků by oprava objektu stála stovky milionů korun, řekl dnes ČTK radní Karlovarského kraje Jaroslav Bradáč (SPO). Kraj se podle něj tak spíše než k rekonstrukci přiklání k variantě srovnat budovu se zemí a na jejím místě postavit novou.


"Oprava hrubé stavby bez všeho ostatního by vyšla na 350 milionů bez daně, plus další náklady. Z budovy by prakticky nezůstalo nic původního. Takže na základě této studie požádáme o stanovisko k sejmutí památkové ochrany a budeme se velmi pravděpodobně snažit o to, abychom mohli na tom místě postavit školu novou," řekl Bradáč.

Náklady na demolici a následnou výstavbu nové budovy by měly být zhruba poloviční. Kraj ale bude muset vyřešit provoz školy do doby, než nová budova vznikne. "Paní ředitelka přeorganizovala výuku tak, aby mohla probíhat v té části školy, která není ohrožena. O výpomoc při odborné výuce chceme požádat firmy i ostatní školy," doplnil radní.

V budově z roku 1920 měla škola například nově vybavenou laboratoř. Především tam ale bylo osm nájemních bytů, které jejich obyvatelé po upozornění statika museli prakticky ze dne na den opustit. Jako kompenzaci kraj každému z nájemníků přispěl na stěhování a hledání nového bydlení celkem 50.000 korun. Podle Bradáče už v nové budově byty zřejmě nevzniknou, měla by sloužit jen pro školní účely.

Havarijní stav budovy na jedné z nejfrekventovanějších ulic v Karlových Varech zapříčinilo zřejmě použití hlinitanového cementu v jejích konstrukcích. Stejný materiál byl použit například i na stavbu Baťova domu v Mariánských Lázních, který byl zdemolován v roce 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Související články