Půl roku projektu Malí architekti

Zdroj
Vladimír Balda, FUA TUL
Vložil
Tisková zpráva
24.07.2017 11:55
V únoru tohoto roku se v polské Jelení Hoře uskutečnil první z deseti workshopů projektu Malí architekti/ Mali architekci. Cílem česko-polského projektu je představit dětem ze základních škol architekturu jako velmi zajímavý obor spojující v sobě exaktnost přírodních věd a emoce výtvarného umění. Do projektu je zapojeno deset českých a stejný počet polských dětí, kteří jsou vedeny šesticí lektorů z obou národností. Organizátoři a tvůrci projektu jsou Fakulta umění a architektury (FUA) Technické univerzity v Liberci a Sdružení polských architektů v Jelení Hoře (SARP).
Projekt je koncipován jako celoroční a celá skupina se setkává každý měsíc střídavě v Liberci nebo v Jelení Hoře. Program každé kurzů je koncipován jako celodenní, kdy dopoledne je vyhrazeno prohlídce zajímavé stavby a po společném obědě se děti věnují výtvarně modelářským činnostem. Náplň každého kurzu je originální s dopředu definovaným architektonickým tématem, kterému je přizpůsoben výběr navštívené stavby a odpolední program v ateliéru nebo dílně.
 V prvním půlroce prozkoumali „Malí architekti“ téměř doslova od sklepa až po půdu libereckou oblastní galerii. Galerie sídlí v rekonstruované budově městských lázní a právě původní účel budovy byl inspirací pro dvě desítky modelů koupališť a vodních parků vytvořených v průběhu odpolední dílny. Návštěva romantického Údolí zámků a zahrad rozkládajícího se na polské straně Krkonoš byla podnětem pro vlastní návrhy parků a zahrad. Návštěvu Ještědu si účastníci budou určitě pamatovat kvůli rozmarnému počasí, které na vrcholu hory panovalo, ale které současně prokázalo jak důmyslnou stavbou hotel s vysílačem je. Díky návštěvě Parku miniatur nedaleko Jelení hory měli Malí architekti příležitost během jednoho dopoledne poznat většinu významných světových staveb a jejich zmenšená podoba byla inspirací pro tvorbu maket podle vybraných předloh.
Pro Malé architekty je připraven program i o prázdninách. Na konci léta proběhne dvoudenní architektonický camp, jehož hlavní náplní bude návrh a stavba přístřešků, které budou sloužit účastníkům pro přenocování.
Projekt Malí architekti bude zakončen samostatnými výstavami  na české i polské straně a děti zde budou prezentovat svoji celoroční práci.
Celý projekt je finančně podpořen z Fondu mikroprojektů Euroregionu Nisa.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články