Obce mohou žádat o peníze na regeneraci nevyužitých areálů

Vložil
ČTK
20.07.2017 18:00
Praha

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravilo první výzvu v programu regenerace a podnikatelského využití tzv. brownfieldů, tedy starých nevyužívaných průmyslových areálů. Mezi obce a kraje se v rámci první výzvy rozdělí 100 milionů Kč. Celkem jsou v programu dvě miliardy korun. V tiskové zprávě to dnes uvedlo MPO.


Program se zaměří na řešení problémů brownfieldů na území strukturálně postižených krajů - Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského - a hospodářsky problémových regionů. Cílem je nalézt řešení pro tyto mnohdy nebezpečné areály a prostřednictvím jejich nového podnikatelského využití regiony hospodářsky pozvednout.

Žadateli o dotace mohou být obce a kraje. Při hodnocení žádostí o zařazení do programu bude kladen důraz na efektivitu předložených projektů, uvedlo MPO.

Brownfieldů je v Česku přes 11.000 na ploše více než 38.000 hektarů, což je třikrát více, než činí například rozloha Plzně. V příštím roce by mělo být v programu 300 milionů korun. Téměř polovinu všech brownfieldů v Česku tvoří podle CzechInvestu bývalé průmyslové objekty. Následují areály dříve využívané pro zemědělství nebo občanskou vybavenost. Nejmenší zastoupení mají v databázi objekty sloužící původně cestovnímu ruchu, těžbě surovin nebo dopravě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články