Nejvyšší správní soud má nové sídlo, stálo 278 milionů

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
09.10.2006 21:10
Brno

Brno - Po čtyřletém provizoriu v pronajatých prostorách má brněnský Nejvyšší správní soud (NSS) vlastní sídlo. Oprava tří spojených domů u Moravského náměstí v Brně stála bezmála 278 milionů korun a trvala dva roky. Představitelé soudu, města a ministerstva spravedlnosti dnes sídlo slavnostně otevřeli.

    Vlastní budovu neměl správní soud ani za první republiky a ve své krátké poválečné historii. "Nejde tedy o běžné stěhování, nýbrž o okamžik, který možná s odstupem řady let bude právními historiky charakterizován jako mezník uzavírající první etapu života soudu na počátku jeho dlouhé cesty," řekl novinářům předseda NSS Josef Baxa.
    Sídlo tvoří tři původně samostatné domy z přelomu 19. a 20. století, které jsou od pozdějších rekonstrukcí propojeny. Ústřední objekt, který nyní tvoří průčelí Nejvyššího soudu, postavil jako své sídlo brněnský podnikatel Moritz Kellner a býval přezdíván Kellnerův dům. V posledních desetiletích sídlily v domech různé úřady, měly však jiné potřeby než soud, a proto v objektu zcela chyběly prostory vhodné pro jednací síně či knihovnu.
    Rekonstrukce se několikrát zkomplikovala a prodražila. V suterénu našli archeologové pozůstatky středověké hradební zdi, kvůli které museli architekti přepracovat projekt. Problémy přineslo také budování nového schodiště. Do objektu se nedostane těžká technika, dělníci proto museli pracovat ručně.
    V opravených budovách jsou dvě jednací síně, velký plenární sál, 11 menších zasedacích místností a 113 kanceláří. Nyní pracuje na Nejvyšším správním soudu 26 soudců a dalších asi 90 zaměstnanců.
    Na obnovený Nejvyšší správní soud se lidé mohou obracet jako na vyšší instanci ve sporech fyzických i právnických osob s úřady. Kasační stížnosti se mohou týkat jak rozhodnutí úřadů, tak jejich nečinnosti. NSS také rozhoduje i některé kompetenční spory mezi úřady.
    V Brně se nyní staví další významná soudní budova, a to justiční palác za 1,5 miliardy korun. Má být sídlem brněnského městského soudu, Okresního soudu Brno-venkov a státního zastupitelství. Justiční palác měl být hotov do dvou let, stavba na břehu řeky Svratky v Heršpické ulici se však patrně o rok protáhne.
0 komentářů
přidat komentář