Kraj navrhl Svatý Hostýn a Štípu za národní kulturní památky

Vložil
ČTK
19.07.2017 08:40
Zlín

Zlín - Zlínský kraj navrhl ministerstvu kultury, aby prohlásilo poutní místa Svatý Hostýn na Kroměřížsku a Zlín-Štípa za národní kulturní památky. Zařazení na prestižní seznam by zvýšilo oběma místům šanci získat peníze na opravy a obnovu, řekl dnes ČTK Miroslav Kašný (KDU-ČSL), radní Zlínského kraje zodpovědný mimo jiné za památkovou péči.


"Byli bychom rádi, kdyby byl oběma těmto pozoruhodným poutním místům přiznán status národní kulturní památky. Je to jednak věc prestiže, ale zároveň i předpoklad lepších možností čerpání finančních prostředků potřebných na opravy a obnovu těchto památek," řekl Kašný.

Zároveň připomněl, že když byl v roce 2008 prohlášen národní kulturní památkou Velehrad na Uherskohradišťsku, začal tím několikaletý proces obnovy poutního místa financovaný zejména z evropských fondů. "Současně se realizovaly i další projekty na podporu cestovního ruchu v okolí Velehradu," doplnil radní.

Ministerstvo kultury letos v březnu Zlínský kraj vyzvalo, aby na území tohoto regionu vytipoval významná poutní místa jako architektonické a duchovní dominanty kulturní krajiny. "V současné chvíli jednáme s vlastníky, tedy s farnostmi, a ve spolupráci s Národním památkovým ústavem připravujeme upřesňující prostorovou identifikaci těchto významných poutních míst navrhovaných k prohlášení za národní kulturní památky," uvedla vedoucí krajského odboru kultury Romana Habartová.

Národní kulturní památky tvoří nejhodnotnější a nejvýznamnější část kulturního dědictví. O jejich zařazení na seznam, který je zveřejněn na stránkách Národního památkového ústavu, rozhoduje vláda.

K 1. červenci 2017 na něm více než 300 nemovitých památek. Ve Zlínském kraji jsou jimi Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži, Barokní hřbitov ve Střílkách, Větrný mlýn v Bařicích - Velkých Těšanech, památník odboje na Ploštině, zámek Vizovice, Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné, evangelický kostel ve Velké Lhotě, fojtství ve Velkých Karlovicích, dřevěné stavby Dušana Jurkoviče na Pustevnách, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěměm, velkomoravské archeologické lokality v Uherském Hradišti, Starém Městě a Modré, cisterciácký klášter na Velehradě, hrad Buchlov s kaplí svaté Barbory, zámek Buchlovice, kostel svatého Michala ve Starém Městě a pozůstatky raně středověkého hradiště svatého Klimenta v Osvětimanech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články