Přerov musel zrušit soutěž na opravu náměstí, přesto ho obnoví

Vložil
ČTK
18.07.2017 09:30
Přerov

Přerov - Přerovská radnice musela zrušit soutěž na opravu náměstí nesoucí jméno po revolucionáři a námořníkovi rakouského válečného loďstva Františkovi Raschemu. O zakázku totiž neměl nikdo zájem. Město se jej rozhodlo i přesto zrevitalizovat. Důvodem je blížící se sté výročí popravy tohoto přerovského rodáka. Radnice si rekonstrukci objedná přímo od firmy Strabag. Její dělníci by se měli do úprav pustit už na konci léta, opravy potrvají do podzimu, informovala ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Do oprav parku vloží město 2,3 milionu korun.


"Firma provede revitalizaci veřejného prostoru, sestávající z opravy zpevněných ploch a chodníků, pracovníci vymění stávající lavičky a zrekonstruují kontejnerové stání na tříděný odpad, to bude navíc rozšířeno a nově i oploceno. Vysazeny tu budou alejové stromy a prostor bude oživen záhony z okrasných travin," uvedl náměstek primátora Petr Měřínský (ANO).

Zástupci města nechali vypracovat urbanistickou studii na náměstí už před 12 lety. Původní verze počítala i s motivem mořských vln v dlažbě, které se měly stát připomínkou událostí, jejichž aktérem byl přerovský rodák František Rasch. Od jeho popravy uplyne sto let příští rok 11. února. "Rasch byl jedním z vůdců vzpoury námořníků rakouského válečného loďstva v Boce Kotorské a dodnes tam na něj nezapomněli. O tom jsme se přesvědčili při osobní návštěvě. V roce 2016 jsme s Kotorem podepsali partnerskou smlouvu a máme v plánu pozvat zástupce města do Přerova, kde se bude na začátku příštího roku konat vzpomínkový akt," uvedl náměstek Tomáš Navrátil (ANO).

Park je trojúhelníkovitého tvaru a rozkládá se na ploše 3513 metrů čtverečných. Jeho součástí je i pomník s bustou Františka Rasche, který je od roku 1987 zapsaný do seznamu kulturních památek. V současné době není lidmi příliš vyhledávaný, využívají ho spíše jen pro zkrácení cesty. Na park navazuje další, který je na náměstí Svobody a radnice ho také plánuje v budoucnu zrevitalizovat.

Rasch se narodil v roce 1889 v Přerově. Byl jedním z vůdců vzpoury v Boce Kotorské v Černé Hoře, která začala 1. února 1918 na pancéřovém křižníku Sankt Georg. Účastnilo se jí několik tisíc námořníků. Velení rakousko-uherského loďstva vzpouru potlačilo a její čtyři vůdce včetně Rasche nechalo popravit. Důvodem vzpoury byla nespokojenost s nelidskými podmínkami na lodích.
0 komentářů
přidat komentář

Související články