V centru Olomouce začala oprava historických blažejských schodů

Vložil
ČTK
18.07.2017 08:25
Olomouc

Olomouc - V centru Olomouce dnes začala oprava zhruba devět metrů dlouhého historického schodiště, které spojuje Blažejské náměstí se vstupem do Bezručových sadů. Celé schodiště, které bylo již dlouhou dobu v nevyhovujícím technickém stavu, bude demontováno a jeho jednotlivé kamenné bloky budou očištěny a repasovány. Náklady budou téměř 1,9 milionu korun. Stavbu budou sledovat také archeologové, schody se nacházejí v historicky cenné lokalitě. ČTK to dnes řekli zástupci radnice.


"Při rekonstrukci se budeme snažit zachovat co nejvíce původních schodů, byť by šlo třeba jen o jejich části," uvedl primátor Antonín Staněk (ČSSD). Zásadně poškozené schody budou nahrazeny novými bloky ze žuly. "Výběr materiálu, který bude na výrobu nových částí schodů použit, naši odborníci konzultovali s Národním památkovým ústavem a s odborem památkové péče, jednání se účastnil i zástupce příslušné komise městské části," doplnil Staněk. Vyměnit bude třeba až 40 procent schodů.

V dalších fázích práce budou vybetonovány schodnice, do kterých budou nově osazeny očištěné a repasované kamenné bloky. Součástí stavby je i přeložka kabelu nízkého napětí. Stavbu bude doprovázet také průzkum pod schodištěm ze strany archeologů z Národního památkového ústavu. Místo je historicky významné, stával zde jeden z důležitých středověkých komunikačních prvků, Blažejská brána. "Rekonstrukci budeme sledovat. Jednak jde o místo, kde stála Blažejská brána, o které se dochovalo poměrně málo informací, a navíc se jedná o lokalitu, intenzivně osídlenou už od 9. a 10. století," uvedl archeolog Pavel Šlézar.

Schodiště, které je spojnicí do přilehlého parku, bude podle zástupců radnice po dobu oprav uzavřeno. Jeho rekonstrukce by měla být hotova do druhé poloviny října, dodali zástupci radnice.
0 komentářů
přidat komentář