Předseda Thermalu Pasohlávky chce odejít, kraj zvažoval odvolání

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
17.07.2017 17:25
Brno

Brno - Předseda představenstva společnosti Thermal Pasohlávky Jiří Škrla chce na nejbližší valné hromadě podat rezignaci. ČTK to dnes řekla Monika Brindzáková, mluvčí Jihomoravského kraje, který firmu společně s obcí Pasohlávky založil kvůli vybudování lázeňské zóny v okolí Pasohlávek. Podle Brindzákové se kvůli tomu sejde mimořádné zastupitelstvo, termín valné hromady zatím není znám. Škrlovo vyjádření se ČTK nepodařilo získat.


Hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO) už dříve ČTK řekla, že kraj zváží změny v představenstvu včetně předsedy. Zdůvodnila to špatným hospodařením a scházející podporou pro záměr vzniku čínských lázní za dvě miliardy korun.

Škrla poslal kraji dopis. "V něm informoval, že chce podat rezignaci na nejbližší valné hromadě. Ta ale ještě není stanovena. Proto je svolané mimořádné zastupitelstvo, které by mohlo být nejspíš v závěru července. Po něm bude valná hromada a bude se to řešit," uvedla Brindzáková.

Představenstvo má tři členy. Dva jsou za kraj, jeden za obec. Kromě Škrly je tam bývalý starosta Pasohlávek Tomáš Ingr a za kraj tam byl do června ještě Martin Itterheim, který však po necelých dvou měsících skončil. Do firmy přišel kvůli tomu, aby vypracoval záměr na vybudování lázeňského komplexu. Odchod zdůvodnil tím, že necítil podporu kolegů a zejména Škrly. Podle něj Škrla několikrát řekl, že čínskou stranu nepodporuje. Pokud by nyní skončil jeden ze dvou zbylých členů představenstva, nemohlo by představenstvo fungovat. Kraj to bude podle Brindzákové řešit. Třetí člen zatím nebyl vybrán.

Do konce září má být hotov záměr projektu na vznik lázeňského komplexu, který chtějí za dvě miliardy vybudovat Číňané. Záměr by pak posoudil kraj, obec i čínská strana. Zástupci kraje letos podepsali s čínskou společností RiseSun memorandum o spolupráci. Podle Malé vznik záměru nejspíš vzhledem k situaci nabere zpoždění. "Věřím, že to nebude zásadním problémem a podaří se nám to investorovi vysvětlit. Nové lidi řešíme. Chceme tam mít takové, kteří budou intenzivně pracovat a půjde jim o to plnit závazky, které kraj má," dodala Malá.

Malá kromě scházející podpory pro projekt lázní uvedla, že dalším problémem je špatné hospodaření. Jako příklad uvedla 1,5 milionu korun ročně na externí právní firmu nebo nákup několikanásobně dražších letenek v byznys třídě. Společnost měla loni ztrátu 17 milionů korun.

Kraj s obcí založil společnost Thermal Pasohlávky v roce 2007, od kdy firma budovala u Pasohlávek infrastrukturu. Čínské lázně mají vzniknout za dvě miliardy korun na ploše 20 hektarů. Pasohlávky leží asi 30 kilometrů od Brna. V blízkosti je CHKO Pálava a Lednicko-valtický areál. Okolí hojně navštěvují turisté.
0 komentářů
přidat komentář

Související články