Kraje chtějí od státu peníze na novou galerii a knihovnu

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
17.07.2017 09:05
Plzeň

Plzeň - Asociace krajů ČR chce prosadit, aby stát poskytl peníze na stavbu nové regionální galerie v Plzni, knihovny v Ostravě a Janáčkova kulturního centra v Brně. Návrh usnesení je hotový, čeká se, až se svolá komise pro kulturu a památkovou péči, poté to půjde do rady Asociace krajů, řekla ČTK ekonomická náměstkyně plzeňského hejtmana Marcela Krejsová (ODS).


Plzeňský kraj už má stavební povolení na novou galerii za 820 milionů korun. Postaví ji, pokud na ni dá ministerstvo kultury 480 milionů Kč. Zastupitelé kraje i města nedávno schválili memorandum, ministerstvo kultury se k němu připojí, až bude mít v rozpočtu peníze. Zdroje do investičního programu rozvoje regionálních kulturních zařízení chce Asociace krajů po ministerstvu financí.

"Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) si to vzala za své. Další jednání Asociace krajů bude v září,"
řekla Krejsová. Peníze už se mohou podle ní objevit ve státním rozpočtu na příští rok, protože program ministerstva kultury existuje už několik let, ale nebyl naplňován penězi. Moravskoslezský a Jihomoravský kraj, které také schválily memoranda, už mají písemné přísliby exministra financí Andreje Babiše (ANO). "Čekám, až budou tabulky ke státnímu rozpočtu a zkusím případně ještě poslaneckou iniciativu, aby se cifra zvedla," uvedla.

Plzeňskému kraji stačí závazný příslib, usnesení nebo výhled v rozpočtu. "Nepotřebujeme, abychom peníze měli příští rok. Pokud bude rozpočtový výhled, tak to (memorandum) s námi ministerstvo kultury podepíše a doděláme prováděcí dokumentaci k výběrovému řízení, což bude trvat nejméně šest měsíců, a pak se vyhlásí veřejná zakázka na dodavatele. Takže reálně budeme peníze potřebovat v roce 2019 nebo 2020," řekla.

V galerii by byly stálé expozice; 95 procent z 10.000 exponátů v hodnotě přes jednu miliardu korun je nyní v depozitářích. Západočeská galerie vlastní po Národní galerii druhou nejcennější sbírku meziválečné moderny. "S Ostravou jsme jedinou galerií v ČR, která nemá z prostorových důvodů stálou expozici," řekl ředitel Roman Musil.

Janáčkovo kulturní centrum za téměř 1,3 miliardy Kč je projekt na stavbu nového koncertního sálu pro Filharmonii Brno. Těleso evropské úrovně hraje i zkouší v nevyhovujících podmínkách. Má mít kapacitu přes 1200 míst a akustické parametry nejvyšší úrovně. Snahou města je zahájit stavbu v roce 2018. Nový objekt Moravskoslezské vědecké knihovny, takzvaná Černá kostka za více než miliardu korun, byl připraven už v roce 2009. Knihovna funguje desítky let v provizorních podmínkách.
0 komentářů
přidat komentář

Související články