První etapa zástavby Smíchovského nádraží má být hotova roku 2020

Zdroj
Aleš Berný
Vložil
ČTK
14.07.2017 11:05
Praha

Praha - První etapa výstavby na ploše Smíchovského nádraží v Praze 5 by mohla být dokončena v roce 2020. ČTK to řekl výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Developer podal žádost o posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA). V první fázi se má začít stavět od oblasti Na Knížecí směrem na jih, kde mají vzniknout první bloky domů. Stavět na Smíchově plánuje společnost Smíchov Station Development, kterou tvoří Sekyra Group a České dráhy.

"Podali jsme žádost o EIA a máme připravenou žádost o územní rozhodnutí na první etapu, která zahrnuje domovní bloky, orientované k rohu ulice Nádražní a Na Knížecí. Když by všechno šlo dobře, do konce prvního čtvrtletí příštího roku bychom chtěli mít územní rozhodnutí, do konce roku stavební povolení a v roce 2020 by mohlo být hotovo,"
řekl Anderle.

V první etapě jsou navrženy tři bloky tvořené domy, každá budova je navržena samostatně. "Tento návrh má zabezpečit, aby navrhované bloky nepůsobily jako jeden velký monolit, ale aby co nejvíce připomínaly původní rostlé město," píše se v dokumentaci pro EIA. Středem má vést bulvár, který bude pouze pro pěší a jehož šířka bude 28 metrů.

Součástí stavby je podle dokumentu dopravní infrastruktura. Konkrétně jde o úpravu západní části Nádražní ulice a stavbu dvou nových komunikací uvnitř nádraží, a to prodloužením ulic Na Valentince a Stroupežnického. Vybudovány mají být také inženýrské sítě, například vodovodní řad, kanalizace a plynové potrubí.

Nyní jsou na pozemcích kromě kolejí sklady, dílny, garáže, areál sběrných surovin a restaurace Nagano 98. "Veškeré stavební objekty a zpevněné plochy budou demolovány. Jejich odstranění je projednáváno v rámci samostatné dokumentace pro odstranění stavby," píše se v materiálu.

Po dokončení stavby první etapy by měla zástavba pokračovat na zbytku území Smíchovského nádraží. Na území o rozměru celkem 25 hektarů má být asi 143.000 m2 ploch bytů a 139.000 m2 kanceláří, zbytek budou například obchody nebo veřejné instituce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články