Žďárská radnice chystá prodej parcel pro řadové i bytové domy

Vložil
ČTK
14.07.2017 11:10
Žďár nad Sázavou



Žďár nad Sázavou - Radnice ve Žďáru nad Sázavou připravuje prodej parcel pro 26 řadových a čtyři bytové domy v nově vznikajících ulicích obytné lokality Klafar. Vyhlášení záměrů prodeje už projednalo zastupitelstvo. Za technické sítě v této lokalitě město jen letos vydá kolem 20 milionů korun, obdobné náklady lze očekávat v příštím roce, řekl ČTK starosta Zdeněk Navrátil (Žďár-živé město). Metr čtvereční pozemku pro řadový dům bude včetně daně stát 1999 korun, žádosti lze podávat od 2. října.


"Bude to formou - kdo dřív přijde, ten dřív bere," uvedl starosta. Zájemci ale budou mít jistou cenu. U dřívějších prodejů míst pro individuální bydlení rozhodovala v případě více poptávek aukce. "Máme určitou zpětnou vazbu, že by se lidé rádi dostali k pozemkům, které jsou menší a které jsou pro ně finančně únosné," zdůvodnil Navrátil změnu postupu.

Parcely pro řadové domy s rozlohou 400 až 600 metrů čtverečních budou v nové ulici Barvířská, do níž nechá radnice příští rok dovést technické sítě. Obyvatelé tam budou mít podle starosty výhled na Zelenou horu, tedy poutní areál UNESCO.

Naděžda Straková ze žďárské firmy Fincentrum Reality předpokládá, že o pozemky bude zájem, protože ve městě parcely chybí. "To je věc, na kterou se čeká dlouho," řekla. Podle statistiky ztratilo město za minulých deseti let přes 2600 obyvatel, teď tam žije 21.000 lidí. Třeba sousední obec Hamry nad Sázavou, kde se prodávalo hodně parcel, se rozrůstala.

Parcely ve Žďáru nad Sázavou jsou dražší než v okolních vsích, podle Navrátila ani tak výtěžek z prodeje nepokryje náklady města na přípravu území. Privátní developeři podle něj prodávají metr čtvereční na Klafaru zhruba za 2500 korun.

Osm bytovek o čtyřech podlažích má stát v ulici Hrnčířská, v níž teď stavbaři dokončují sítě. V nich by mohlo vzniknout 120 bytů. Městu patří čtyři pozemky. Pokud se o ně přihlásí více zájemců, rozhodne o vítězi elektronická aukce. Minimální cena je stanovena na 1999 Kč za metr čtvereční půdy, ale bez DPH.
0 komentářů
přidat komentář

Související články