Ministerstvo zahraničí se soudí s Prahou o budovy ambasád

Vložil
ČTK
09.10.2006 12:35
Praha

Praha - Ministerstvo zahraničí a pražský magistrát se přou o  celkem 13 domů a paláců, které v hlavním městě slouží jako zahraniční velvyslanectví nebo velvyslanecké rezidence. Oba úřady už podaly kvůli nároku na vlastnictví těchto budov žaloby, každý argumentuje jiným zákonem. Informovala o  tom dnes Česká televize.

    Mezi budovy patří například velvyslanectví či rezidence Polska, Dánska, Francie, Iráku nebo Nizozemska. Ministerstvo magistrátu domy vydat nechce, odvolává se na zákon o majetku státu. "Pro ministerstvo vyplývá ze zákona povinnost chránit majetek České republiky, proto ministerstvo upřednostňuje, aby se o vlastnictví nemovitosti rozhodlo soudní cestou," řekla ČT Petra Klobušiaková z tiskového odboru ministerstva.
    Magistrát argumentuje zákonem o převodu státního majetku na obce. "O budovy ambasád jsme požádali z jednoho jediného důvodu, a to že nám to umožňuje zákon," uvedl v televizi mluvčí magistrátu Jiří Wolf.
    Spor řeší několik soudů, soud pro Prahu 1 se kvůli němu obrací na Ústavní soud. Chce, aby celý zákon o převodu majetku zrušil, jinak podle něj hrozí vážný problém. "Pokud by stát majetek převedl na obce, tak nebude schopen dosti dobře zajistit zvýšenou ochranu diplomatických misí," soudí místopředseda Obvodního soudu pro Prahu 1 Jaromír Jirsa.
    Zajistit bezpečnost a nerušené fungování zahraničních misí ukládá státu vídeňská úmluva o diplomatických stycích z roku 1963. Pokud Ústavní soud zákon o převodu státního majetku zruší, přejdou budovy zpět na stát, uvedla ČT.
0 komentářů
přidat komentář