Olomoučtí památkáři chtějí, aby Anderova vila byla památkou

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
30.09.2005 19:25
Olomouc

OLOMOUC - Mezi státem chráněné památky chtějí olomoučtí památkáři zařadit vilu podnikatele a mecenáše Josefa Andera na Svatém Kopečku v Olomouci. Podle odborníků je budova jedinečným dokladem funkcionalistického reprezentativního obytného domu, jehož umělecká hodnota dosahovala nejvyšší úrovně v měřítku celého Československa. O tom, zda se vila památkou stane, rozhodne ministerstvo kultury.

"S malou nadsázkou lze říci, že jde o olomouckou vilu Tugendhat," řekla dnes ČTK Irena Blažková z olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu. Podle ní je ale tato unikátní stavba značně zdevastována a rekonstrukce všech jejích stavebních prvků už ani nebude možná.
"V 90. letech se sice začalo s rekonstrukcí, od té doby však objekt chátrá," vysvětlila. Památkáři by se ale smířili i s opravou, která by citlivě využila replik. Vlastníkem domu je společnost I. B. O., jež je nyní v konkurzu.
Vila byla postavena v letech 1933 až 1934 podle návrhu významného českého architekta Bohumíra F. A. Čermáka.


Na fotografii je jiná olomoucká stavba Bohumíra Čermáka pro podnikatele Josefa Andera - obchodní dům ASO (Ander a syn). Ander inicival i realizaci nedalekého fotbalového stadionu - dnes Anderův stadion.
0 komentářů
přidat komentář