Peter Cook v Praze

Vložil
Petr Šmídek
14.12.2004 12:50
Díky Frágnerově galerii a British Council se k nám přijel po patnácti letech opět podívat Peter Cook. Hned na úvodu nás varoval, že s jeho příjezdem pokaždé následuje větší nebo menší revoluce. Když zde byl naposled, propukla ta Sametová a ještě dříve vyvolal svým příjezdem invazi vojsk Varšavské smlouvy do Čech. Pokud byl Winy Maas během přednášky mužem mutlimediální akce, tak Cook by si klidně vystačil sám se sebou. Byl to jevištní performer a muž slovní akce, který se nebojí užít sprostých slov na akademické půdě. Jára Cimrman ve svých hrách taky počítal s jedním nebo dvěma vulgarismy, které neurazí a hru okoření.
V kině Světozor byla s menší obměnou prezentována jeho čtrnáct dní stará přednáška na newyorské Columbia University a po nás si ji vyslechnou také studenti v Japonsku. O společnosti Archigram, kterou spoluzaložil, se bohužel nezmínil. Na to, že počet realizací tohoto brzo sedmdesátiletého muže by se dal spočítat na prstech jedné ruky, vyzařoval z něj optimismus a radost z života. Jeho nejaktuálnější projekt jsme si mohli společně se slovním doprovodem pro- hlédnout na letošním benátském Bienále.
Jak studie naznačují, dlouhé texty už dnes nikoho nezajímají. Z bulvárních magazínů, novin, ale i odborných periodik lze tento trend snadno vypozorovat. Víc než poučit mají za úkol pobavit čtenáře a uspokojit zadavatele reklam. FAZ skomírá. Jdeme tímto směrem, aspoň pro jednou. Vychutnejte si megakoláž z přednášky.
Petr Šmídek, 14.12.2004
související odkazy:
> Friendly Alien - Kunshthaus, Graz
> kniha A Friendly Alien






0 komentářů
přidat komentář