Jihomoravský kraj zváží změnu ve firmě pracující na vzniku lázní

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
27.06.2017 17:10
Brno

Brno - Jihomoravský kraj zváží změny v představenstvu včetně předsedy u společnosti Thermal Pasohlávky, kterou vytvořil s obcí Pasohlávky pro vybudování lázeňské zóny. ČTK to dnes řekla hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO). Důvodem je podle ní špatné hospodaření a scházející podpora ze strany vedení firmy pro záměr vzniku čínských lázní v Pasohlávkách za dvě miliardy korun. Do konce září má být hotový záměr projektu, který posoudí kraj, obec i čínská strana. Zástupci kraje letos v květnu podepsali s čínskou společností RiseSun memorandum o spolupráci.


Na dohady kolem čínských lázní upozornila Mladá fronta Dnes. Představenstvo Thermalu Pasohlávky má tři členy, za obec je tam bývalý starosta Tomáš Ingr, za kraj předseda představenstva Jiří Škrla a do pondělí byl i Martin Itterheim, který z vlastní vůle rezignoval. Do firmy přišel před měsícem a půl, aby projektový záměr vypracoval. "Necítil jsem podporu kolegů. Zejména pan Škrla mi několikrát řekl, že čínskou stranu nepodporuje. Těžko se pracuje, když to mám táhnout sám a proti vůli předsedy," řekl ČTK Itterheim, který jako projektový manažer v minulosti působil ve firmě A.S.A. pod vedením ředitele Petra Vokřála, nynějšího primátora Brna za ANO. Škrla Mladé frontě řekl, že Itterheim na svou pozici nestačil a nikdo žádnou investici nebojkotuje. Doplnil, že se s Číňany nadále jedná, a celou záležitost označil za atak náměstkyně Malé.

Malá to odmítá, chce jen dodržet dohodu o vzniku projektového záměru. Podle ní Škrla vyjádřil negativní postoj k čínské straně i na valné hromadě společnosti. Proto ANO navrhne v červenci radě, aby projednala změny v představenstvu včetně předsedy. "Hnutí ANO je v tomto jednotné. Chceme to projednat s ostatními koaličními partnery," uvedla Malá.

Náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD) ČTK řekl, že Škrla odvedl kus práce. "Jsem přesvědčený o tom, že je schopný projekt dotáhnout do zdárného konce," uvedl. Připustil napětí mezi Thermalem Pasohlávky a čínskou stranou. "Loni někdy jednání kolabovala kvůli osobní rovině. Čínská strana uváděla problém v Thermalu Pasohlávky a naopak. Letos jsme doplnili podmínky a podepsali nové memorandum, takže věřím, že to dotáhneme," řekl Hanák. Podle něj není důvod, aby Škrla odcházel. "Pokud ale kolegové přijdou s pádným argumentem, proč by měl odejít, jsem připravený k debatě," dodal Hanák.

Podle Malé je dalším důvodem i špatné hospodaření. "Na externí právní firmu se ročně dá 1,5 milionu korun, kupují se několikanásobně dražší letenky v byznys třídě a podobně," uvedla. Kraj proto zahájil kontrolu hospodaření společnosti, která loni měla ztrátu 17 milionů.

Thermal Pasohlávky založil kraj s obcí v roce 2007, od kdy firma budovala infrastrukturu. Čínské lázně mají vzniknout za dvě miliardy korun na ploše 20 hektarů. Pasohlávky jsou asi 30 kilometrů od Brna. V blízkosti je CHKO Pálava Lednicko-valtický areál. Okolí hojně navštěvují turisté.
0 komentářů
přidat komentář

Související články