subjective x objective jiří pelcl x design

Vložil
Tisková zpráva
06.10.2006 14:35
Výstavy

Praha

Jiří Pelcl

Uměleckoprůmyslové museum v Praze
17. listopadu 2, Praha 1

5. října – 26. listopadu 2006

Výstava se koná v rámci projektu Designblok ´06.

Retrospektivní výstava Jiřího Pelcla (*1950) SUBJECTIVE x OBJECTIVE v pražském Uměleckoprůmyslovém museu představuje práce této uznávané autority současného designu z období od poloviny 90. let po dnešek. V souladu s názvem zdůrazňuje vztah mezi subjektivním přístupem designéra a objektivními požadavky na jeho práci. Rozpor mezi těmito hledisky je pouze relativní, neboť každý dobrý design má v sobě mít cosi z osobitosti svého autora a zároveň musí sloužit lidem, kterým je určen.



Do povědomí domácí i zahraniční odborné veřejnosti a laického publika se Jiří Pelcl výrazně zapsal již v druhé polovině 80. let jako zakládající člen designérské skupiny Atika. Od vlastní práce (mimo jiné v rámci studia Atelier Pelcl) ho později neodvedly ani pedagogické povinnosti na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (VŠUP), kde od roku 1997 vede ateliér Design interiéru a nábytku a v letech 2002–2005 školu řídil jako její rektor.
Jiří Pelcl se zabývá designem nábytku a interiéru, navrhuje sklo, porcelán, spolupracuje s řadou průmyslových podniků. Vedle pedagogického působení na VŠUP v Praze přednáší externě na dalších našich a zahraničních vysokých školách. Dosud uspořádal dvacet samostatných výstav a podílel se na více než stovce společných výstav v oblasti designu. Jeho tvorba je pravidelně publikována v odborných časopisech a knižních publikacích.
Tvorba Jiřího Pelcla během času poněkud zvážněla, přesto v ní neschází lehkost upomínající na hravost a postmoderní humor Atiky. Stále častěji se kromě nábytku a návrhů exkluzivních interiérů pro významné zadavatele zaměřuje na produkty určené pro každodenní široké použití. Dokazuje tím, že se designér může zároveň zabývat tvorbou unikátních předmětů i návrhy pro sériovou výrobu.
Prof. ak. arch. Jiří Pelcl dosáhl v letošním roce několika výjimečných profesních uznání. Kromě čestného doktorátu uděleného univerzitou v anglickém Brightonu to byla zejména Národní cena za design. Tu každoročně vyhlašuje na základě rozhodnutí mezinárodní poroty Design centrum České republiky a je nejvýznamnějším domácím odborným oceněním v oblasti designu. Tentokrát komise po právu vyzdvihla Pelclův nápojový soubor Vicenza a v další kategorii (Vynikající design) jiné autorovo dílo – porcelánový set Bohemia White a také návrh stolu Unitable (Dobrý design). Nápojový soubor Vicenza získal Grand Prix na veletrhu Mobitex v Brně a soubor karaf Vicenza cenu Form 2006 na mezinárodním veletrhu Tendence Lifestyle ve Frankfurtu nad Mohanem.

Výstavu finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR.

Součástí výstavy je aktivní program. Komentované prohlídky se uskuteční ve dnech 5. 10., 10. 10, 31. 10. a 14. 11. 2006 v 17,00 hodin ve výstavním sále Uměleckoprůmyslového musea v Praze.

U příležitosti této výstavy vydává nakladatelství Era výpravnou publikaci.

0 komentářů
přidat komentář