Ostrava koupí komplex domů u historických jatek

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
22.06.2017 12:50
Ostrava

Petr Hájek Architekti



Ostrava - Ostravští městští zastupitelé dnes rozhodli o odkoupení souboru nemovitostí v těsné blízkosti historického objektu někdejších jatek, které město loni získalo do svého vlastnictví. Rozsáhlý komplex nakonec koupí za necelých 38 milionů korun, řekl dnes novinářům primátor Tomáš Macura (ANO).


"Bavíme se o souboru šesti objektů, které navazují, a jeden z nich zcela bezprostředně zdí, na historický objekt jatek. Jsou to objekty, které jsou převážně ve špatném stavu a pakliže máme jakoukoliv ambici něco udělat s historickou budovou jatek, tak jenom z čistě estetického hlediska by bylo velmi špatné, kdyby na to navazoval objekt o tři řády nižší kvality," uvedl primátor.

Jako další důvod pro odkoupení objektu označil fakt, že majitelé objektů se v souvislosti s renovací jatek automaticky stávají účastníky řízení, což znamená určitá rizika. "My máme záměr z té čtvrti udělat kulturní čtvrť Ostravy. Máme pro ten objekt nových jatek i využití nebo jakýsi koncept, jak by se to dalo využít, zejména pro podporu kreativního umění, pro různou komunitní a spolkovou činnost a podobně," řekl Macura.

Připomněl, že město s majiteli objektu jednalo opakovaně. Původně plánovalo, že by objekty odkoupilo už před několika měsíci. Materiál byl ale nakonec z jednání zastupitelstva stažen především kvůli rozdílnému ocenění objektů ve znaleckých posudcích. Poslední posudek nakonec objekty ocenil zhruba na 30,5 milionu korun.

"Myslím, že jsme se už dneska dostali k částce, která je akceptovatelná. Znaleckých posudků je tam historicky několik, všechny mají nějaké své pro a proti. Poslední nabídková cena ze strany majitelů objektu je necelých 38 milionů korun, čili je tam rozdíl něco přes 20 procent mezi tím znaleckým posudkem," uvedl Macura.

Míní, že tento rozdíl je akceptovatelný, protože znalecký posudek nemůže zohledňovat potenciál budoucího rozvoje území. Původně majitelé požadovali kolem 50 milionů korun.

Na proměnu jatek město vyhlásilo architektonickou soutěž, které se zúčastnilo osm kanceláří ze čtyř zemí. Vítězem se stalo studio Petr Hájek Architekti z Prahy. Podle primátora není vyloučeno, že by toto studio bylo osloveno i pro případnou renovaci nyní kupovaných nemovitostí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články