Na podzim Italové dokončí rekonstrukci Vlašské kaple

Vložil
ČTK
20.06.2017 14:05
Praha

Praha - Do září by měla být dokončena oprava Vlašské kaple v centru Prahy, která je součástí Klementina a patří italskému státu. Restaurátoři pracují od jara na freskách v interiéru, hotová je už kupole a postupují směrem dolů. "Na současné práce máme peníze, rádi bychom je shromáždili i na opravy oltářů a dalších doplňků v interiéru," řekl dnes ČTK italský velvyslanec Aldo Amati při prohlídce kaple.


"Po mnoha letech, kdy byla zavřená, se kaple znovu otevře. Užívat ji bude řeckokatolická církev," řekl velvyslanec.

Loni byla dokončena oprava střechy a fasády, zrestaurován byl portál a barokní mříže. Na freskách pracovali podle velvyslance především italští restaurátoři, jimž pomáhali čeští kolegové. Amati si pochvaloval spolupráci s tuzemskými památkáři. Důležité bylo domluvit se na tom, jakou historickou vrstvu ještě odkrývat a v jaké podobě výzdobu kaple ponechat.

Vznikla totiž na konci 16. století a jsou v ní umělecké a stavební zásahy ještě i z 19. století. Zvláště v případě výzdoby interiéru to bylo někdy složité. Pokud by restaurátoři hledali nejstarší malby, mohlo by se stát, že by místy zůstala bílá místa, proto se rozhodli ponechat malby z 19. století, vysvětlil velvyslanec. Hlavní oltářní obraz a další prvky z interiéru jsou dnes v budově italského velvyslanectví v Nerudově ulici.

Kaple v Karlově ulici byla zavřená dvě desítky let, pokusy o její opravy byly četné, vždy je ale komplikovala nestandardní situace objektu, který se nachází v centru Prahy, český stát ho prohlásil za památku, je však ve vlastnictví Itálie. Na současnou rekonstrukci přispěly kromě italského ministerstva zahraničí české ministerstvo kultury, hlavně na fasádu město Praha, peníze dala i městská část Praha 1, řeckokatolická církev i soukromí sponzoři. Zástupci velvyslanectví už dříve uvedli, že cena rekonstrukce bude kolem 900.000 eur (24,3 milionu korun).

Vlašská kaple Nanebevzetí Panny Marie stojí na Královské cestě a je součástí areálu Klementina. Uvádí se, že ji ve stylu manýrismu v letech 1590 až 1597 postavil Domenico Bossi podle projektu Ottaviana Mascarina. Vznikla pro potřeby Italů usazených v Praze, odtud pochází její název. Amati dnes připomněl, že Vlašská kaple má pro Italy velký význam. Chtěli bychom obnovit mariánskou kongregaci, která u jejího vzniku stála a vybudovala také špitál s kaplí Panny Marie a sv. Karla Boromejského ve Vlašské ulici, kde dnes sídlí Italský kulturní institut, řekl velvyslanec.
0 komentářů
přidat komentář

Související články