Liberecká univerzita chystá největší investici posledních let

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
05.10.2006 19:50
Liberec

Liberec - Technická univerzita v Liberci připravuje jednu z největších investičních akcí posledních let - rekonstrukci kolejí v Harcově. Areál by měl posloužit k ubytování účastníků mistrovství světa v klasickém lyžování, které se v Liberci uskuteční v roce 2009. Stát proto na rekonstrukci kolejí a rozšíření zázemí přislíbil dotaci 280 milionů korun. Dodavatelem stavby bude liberecká stavební společnost Syner, která zvítězila ve veřejné soutěži, řekl dnes ČTK rektor Vojtěch Konopa.

O zakázku se podle Konopy ucházelo pět firem. Syner zvítězil díky nejnižší nabídkové ceně. Škola přitom podle rektora už v uplynulých pěti letech do oprav kolejí postavených v 80 letech investovala ze státního rozpočtu a z vlastních prostředků více než 50 milionů korun. Hotova je ale jen zhruba čtvrtina. Práce, které byly závislé na finančních možnostech univerzity, totiž postupovaly pomalu. Státní dotace je výrazně urychlí.
Dotace 280 milionů korun umožní během dvou let dokončit kompletní výměnu oken a umakartových jader. Dokončena bude oprava výtahů, koleje dostanou nové podlahy i vybavení. "Součástí zakázky je také rekonstrukce studentského klubu Výměník a oprava komunikací včetně vybudování otočky autobusu městské hromadné dopravy a rozšíření parkovacích míst v areálu kolejí," řekla ČTK mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.
Podle kvestora Vladimíra Stacha je dohoda o ubytování sportovců, kterou škola uzavřela s pořadateli mistrovství, výhodná, i když pro studenty bude mistrovství znamenat určité omezení - po dobu jeho konání budou muset koleje vyklidit. Technická univerzita ale díky tomu získá moderní ubytovací areál, který vyhoví i přísným požadavkům FIS.
Do přípravy lyžařského šampionátu, jenž se v Liberci uskuteční v roce 2009, by měl stát vložit téměř miliardu korun. Z nich 569 milionů by měla poslat ministerstva financí, dopravy, školství a pro místní rozvoj, další peníze půjdou z jiných úrovní státního rozpočtu. Bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka při své dubnové návštěvě v Liberci slíbil, že ještě letos na přípravu uvolní 87 milionů korun, téměř 58 miliony přípravu akce podpoří Liberecký kraj.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
"vitezstvi" syneru
pm
06.10.06 01:18
zobrazit všechny komentáře

Související články