Pardubický kraj chystá modernizaci interiérů Domu hudby

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
15.06.2017 13:40
Pardubice



Pardubice - Pardubický kraj připravuje další etapu úprav Domu hudby v Pardubicích. Po chystaném zateplení budovy z 80. let a výměně oken přijde na řadu interiér prvního nadzemního podlaží a přilehlá venkovní část. Studii úprav zpracovává architekt Ondřej Teplý ze společnosti Mixage společně s tvůrcem návrhu původního objektu Janem Třeštíkem. Vnitřní prostory by se měly zbavit vzhledu a atmosféry 80. let, řekl dnes Teplý novinářům.


"My bychom rádi interiér očistili a postupovali tak, abychom z toho vytvořili kultivovanější prostředí, které doplňujeme o současné prvky vybavení, nábytku, krytí radiátorů a osvětlení," uvedl Teplý.

Podle něj například současný vzhled kavárny evokuje období konce komunistického režimu. "Stačí pozvat Michala Davida, aby zahrál Céčka, abychom se vrátili do atmosféry 80. let," uvedl Teplý.

Úprav se dočkají nejen společenské prostory, ale i část využívaná konzervatoří, kde se přestaví vrátnice a kanceláře. Zachovány zůstanou původní kvalitní a hodnotné prvky interiéru, jako dlažba nebo obklady podhledů. Modernizace čeká i velký, malý a komorní koncertní sál.

Prostory získají rovněž moderní technologie, budou vybaveny nazvučením audiovizuální technikou a klimatizací.

V přilehlé venkovní části bude upravena zeleň, dlažba a zlepší se osvětlení. O třetinu se rozšíří počet parkovacích míst.

Vedení kraje již schválilo investiční záměr, náklady se předběžně odhadují na 20 milionů korun. Podle náměstka hejtmana Romana Línka by úpravy měly být hotové v roce 2019. Přestavba zčásti omezí nebo krátkodobě přeruší provoz Domu hudby.

Budova dnešního Domu hudby byla od roku 1983 sídlem komunistů, svazáků a monopolní odborové organizace ROH. Na začátku 90. let přešla uvolněná budova do majetku státu a místní představitelé nově zvolených samospráv podpořili její využití pro Konzervatoř Pardubice, Východočeský státní komorní orchestr, dnešní Komorní filharmonii Pardubice a Základní uměleckou školu Havlíčkova.

Po vzniku krajů se budova stala majetkem pardubického hejtmanství, který ji v roce 2004 za 51 milionů korun opravil. Opravy zahrnovaly zejména změnu akustických poměrů ve velkém sále ve prospěch hudebních produkcí a také ojedinělou stavbu koncertních varhan. Na další potřebné úpravy však už tehdy nezbyly peníze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články