ÚOHS zrušil architektonickou soutěž Národního muzea

Vložil
ČTK
05.06.2017 12:40
Brno

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil architektonickou soutěž na řešení expozic a výstavních prostor v historické a nové budově Národního muzea, které se aktuálně opravuje. Muzeum postupovalo při vypsání soutěže netransparentně. Rozhodnutí je pravomocné, muzeum se proti němu neodvolalo, zjistila ČTK z webu ÚOHS.


Chyby měly podle ÚOHS vliv na výběr nejvhodnější nabídky. Soutěžní podmínky umožňovaly, aby i soutěžní návrh, který nesplňoval závazné podmínky tendru, nebyl ze soutěže vyřazen. Vzhledem k tomu, že byly chyby už na samotném počátku soutěže, nebylo podle ÚOHS možné postupovat jinak, než soutěž vypsanou už před dvěma lety zrušit.

Všechny expozice Národního muzea v Praze se po generální rekonstrukci otevřou do poloviny roku 2020. Ke 100. výročí vzniku Československa příští rok v říjnu skončí stavba a v historické budově se otevře velká česko-slovenská výstava. Do poloviny roku 2019 budou pro veřejnost zpřístupněny přírodovědecké expozice a o rok později i historické expozice v Nové budově.

Po otevření bude v historické budově zpřístupněno 90 procent prostor. Nový prostor pro velké exponáty muzeum získá zastřešením obou nádvoří. Vznikne tak i místo pro kavárnu, koncerty a společenské akce. Zpřístupněna bude kupole budovy s výhledem na celou Prahu. Koncept historicko-přírodovědného muzea propojí obě budovy, muzeum bude mít několik návštěvnických okruhů. Zatím se k Nové budově muzea, objektu někdejšího Federálního shromáždění, při rekonstrukci buduje tunel. Opravy budou podle dostupných informací stát 1,6 miliardy korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články