V centru Ostravy se chystá zástavba tří proluk

Vložil
ČTK
30.05.2017 13:30
Ostrava

Ostrava - Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz chystá zástavbu proluk v centru města, které se dlouhodobě vylidňuje. Chce tak lidem nabídnout další možnosti nájemního bydlení a vrátit do středu krajského města rezidenty, kteří by měli přispět k jeho oživení. Aktuálně se pracuje na zástavbě tří proluk a obvod chce při jejich výstavbě spolupracovat s městem, bez jehož finanční výpomoci by stavby nebyl schopen zaplatit. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Jana Pondělíčková.

Ve spolupráci s městem tak obvod chystá architektonickou soutěž na výstavbu bytového domu v proluce ulic Kostelní a Biskupská. Zastavěna bude plocha současného parkoviště o rozloze zhruba 1100 metrů čtverečních.

"Území je, díky v minulosti nekoncepčně vybudovanému vchodu do kolektoru, poměrně složité a jako jednu z podmínek výstavby bytů jsme měli zabezpečení odpovídajícího počtu podzemních parkovacích míst. To se podařilo a v současné době jsme objednali u Národního památkového ústavu Ostrava archeologický průzkum a požádali město a útvar hlavního architekta o administraci architektonické soutěže,"
uvedl místostarosta Dalibor Mouka (Ostravak). Kromě bytů a podzemního parkování se v objektu počítá s obchody a administrativní částí. Náklady jsou odhadovány na 100 milionů korun.

Ještě dále je obvod s výstavbou bytového domu Rezidence Janáčkova naproti objektu bývalých jatek, jejichž obnova se rovněž připravuje a po renovaci mají sloužit jako zázemí městské galerie.

"Šestipatrový dům s 26 byty je vyprojektován a čeká na vydání územního rozhodnutí. Po vydání stavebního povolení, které je předpokládáno ve druhé polovině roku, jsme připraveni vyhlásit veřejnou soutěž na zhotovitele,"
uvedl Mouka. Šestipatrový dům má mít především byty velikosti dva plus KK, ale i čtyři byty tři plus KK a jeden byt čtyři plus KK. Vytvořeno bude i 33 parkovacích stání, z toho deset vnitřních. Náklady jsou odhadovány na 50 milionů korun.

Zadána už byla i architektonická studie, která řeší zástavbu na území dnešního parkoviště vedle Staré radnice v sousedství centrálního Masarykova náměstí. Projekt Nové Lauby počítá nejen s podzemním parkovištěm, ale i obchodní částí a především výstavbou bytů.

Městský radní Lukáš Semerák (Ostravak) řekl, že už v létě by v lokalitě mohl být zahájen archeologický průzkum. Je totiž možné, že se tam nacházejí gotické sklepy. "Myšlenka je taková, že pokud by se tam gotické sklepy našly, tak bychom mohli do částí chodníků dát takové dlouhé skleněné plochy, které bychom nasvítili," uvedl Semerák. Podle něj by to přispělo nejen k prosvětlení Velké ulice, která je poměrně úzká, ale mohlo by jít i o další atrakci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články