Nový Jičín opraví jeden z nejhodnotnějších domů, Starou poštu

Zdroj
Vlastimil Vyplel
Vložil
ČTK
29.05.2017 12:00
Nový Jičín



Nový Jičín - Nový Jičín chystá opravu jedné z nejhodnotnějších budov ve městě, takzvané Staré pošty z roku 1563 na hlavním náměstí. Za více než 2,6 milionu korun se bude opravovat fasáda, střecha i interiéry. ČTK to řekla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková. Oprava by měla začít už v červnu.

Renesanční dům se zachoval prakticky v takové podobě, v jaké ho dal v 16. století vystavět purkmistr Ondřej Řepa. Podle města představuje budova s dvoupodlažními arkádovými lodžiemi v prvním a druhém patře ojedinělý příklad vyspělé renesanční architektury v měšťanském prostředí českých zemí.

"Zásadní rekonstrukce proběhla akorát v 70. letech 20. století, kdy v podkroví byly zřízeny kancelářské prostory. Dnes v této budově sídlí Městské kulturní středisko," řekla mluvčí. V domě působí Výstavní síň Stará pošta, klub Galerka nebo Coffeemusicbar. Středisko bude v době opravy v provozu.

"Pokud jde o vnější část stavby, tam se bude oklepávat omítka. Předpokládáme, že těch nesourodých částí je tam většina po celém obvodu budovy. Pak se opraví nebo vymění klempířské prvky, natřou se krovy, opraví se střecha, a pokud jde o interiér, tam se budou sanovat vnitřní omítky, podlahy, budou se repasovat některá okna a budou se také opravovat dveře,"
popsala rekonstrukci Machková.

Zhruba 500.000 korunami by měla na rekonstrukci přispět dotace od ministerstva kultury. "Konstrukční a materiálové řešení je podřízeno umělecko-historické hodnotě budovy. Stavební prvky tomu budou podřízeny," uvedl investiční technik Michal Hub.
0 komentářů
přidat komentář

Související články