Židovský hřbitov ohrožuje stavbu centra Plaza v Plzni

Vložil
ČTK
03.10.2006 11:00
Plzeň

Plzeň - Nedávno zahájený miliardový projekt zábavního a obchodního centra Plaza na bývalém plzeňském výstavišti je ohrožen kvůli 500 let starému židovskému hřbitovu. Podle sond archeologů se má nacházet právě v  místech, kde investor počítá s výstavbou parkovacího domu. Píší to dnešní Právo v regionální příloze a Plzeňský deník.

    Židovský hřbitov totiž komplikuje situaci firmě, za níž stojí izraelský kapitál. "Ve vedení Plazy jsou izraelští Židé, takže uvidíme, zda se budou řídit židovským náboženstvím, které zakazuje s  ostatky Židů hýbat," uvedl místopředseda židovské obce v Plzni Jiří Löwy. Obec podpoří památkáře, aby historicky první plzeňský židovský hřbitov zůstal zachován.
    Další průzkumy by mohly trvat řadu měsíců, a pokud se teorie středověkého židovského hřbitova potvrdí, není vyloučené, že budou památkáři trvat na jeho zachování - šlo by totiž o unikátní nález evropského významu, teprve čtvrtý svého druhu. Dopad na projekt centra by byl drtivý.
    "Bez parkovacího domu nemůžeme areál otevřít," řekl projektový manažer Martin Kodrle. Objekt se 450 parkovacími místy má být s hlavním areálem spojený podzemním tunelem. Na konci roku musí Plaza začít připravovat základové konstrukce a na jaře montáž skeletu. Jen tak můžeme stihnout termín kolaudace. Podle smlouvy s  městem na pronájem dotčených pozemků musí stavbu dokončit nejpozději do poloviny listopadu.
    Plaza zatím podle Kodrleho nemá informace o tom, že by pod plánovaným parkovacím domem měl být židovský hřbitov. "Archeologové tam našli nějakou podzemní zeď. Zatím nemohou vědět, o co vůbec jde," řekl. "V lokalitě je situován středověký židovský hřbitov z 15. století," řekl archeolog Radek Široký ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek (ZIP).
    K hrobům by se měli archeologové dostat až po plošném odkryvu horní vrstvy zeminy. Bude nutné projít centimetr po centimetrů plochu 4700 metrů čtverečních, uvedl Široký. ZIP už informoval stavební odbor magistrátu. Pokud se nález hřbitova potvrdí, mohl by to být podle vedoucího odboru objektivní důvod k prodloužení termínů na nájemní smlouvě Plazy s městem.
    Plaza si pro další průzkum vybrala odborníky ze Západočeského muzea.
0 komentářů
přidat komentář