V Liberci bude ještě letos čtyřsedačková lanovka na Ještěd

Zdroj
Miloslav Lubas
Vložil
ČTK
30.09.2005 00:05
Liberec

LIBEREC - Nová čtyřsedačková lanovka bude již letos v zimě sloužit lyžařům v Liberci. Zaplatí ji pravděpodobně soukromá firma, kterou z přihlášených zájemců vybere do konce října městský Sportovní areál Ještěd (SAJ). Volbou nejvhodnějšího partnera ho pověřilo dnešní liberecké zastupitelstvo.

Lanovka vyjde na téměř 80 milionů korun. "Zdá se ale, že bychom mohli sehnat partnery ochotné vložit do zimního střediska na Ještědu celkem 150 až 200 milionů korun," řekl ČTK náměstek primátora a předseda představenstva SAJ Pavel Krenk. Přípravné práce pro vybudování čtyřsedačkové lanovky jsou již téměř hotovy a její výstavba začne příští týden.
Vítězná firma podle Krenka může na oplátku za vybudování lanovky získat do pronájmu ještědské rekreační středisko. "Vše ale záleží na vzájemné dohodě. Dovedu si představit také to, že by náš partner dostával procenta z tržeb na lanovce," uvedl.
Vážným uchazečem o to, kdo výstavbu lanovku zaplatí a případně se stane provozovatelem ještědského sportovního areálu, je firma Snowhill. Působí například v krkonošských lyžařských střediscích ve Vysokém nad Jizerou či Herlíkovicích. Lanovku postaví zřejmě již do konce listopadu konsorcium firem Stavby silnic a železnic a Doppelmayr, jež vyhrálo výběrové řízení vypsané radnicí. Lanovka povede nad uměle zasněžovanou, rozšířenou sjezdovkou od cesty k chatě Ještědka až ke spodní stanici kabinkové lanovky Českých drah.
Nová čtyřsedačková lanovka vyveze za hodinu nad sjezdovky kolem 2000 pasažérů. V ještědském zimním středisku díky ní stoupne celková hodinová kapacita přepravených lyžařů ze současných 3500 na 5500. Pod Ještědem sjezdaři zatím používali jen dvousedačkovou lanovku a vleky. V minulé zimní sezoně se tam však ve špičkách tvořily dlouhé fronty, v nichž se čekalo až 45 minut.
SAJ i město se snaží získat na modernizaci lyžařského střediska pod Ještědem dotaci z Evropské unie. Zatím ji však neobdržely a město nenašlo ve vlastním rozpočtu na lanovku dostatek peněz. Proto nyní SAJ hledá soukromého investora. Spolupráce s ním by neskončila ani tehdy, pokud by do Liberce příspěvek z unie přece jen přišel.
0 komentářů
přidat komentář

Související články