Plzeň dá peníze na opravu gotické katedrály na centrálním náměstí

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
13.05.2017 17:35
Plzeň

Plzeň - Plzeň dá peníze na opravu gotické katedrály svatého Bartoloměje na centrálním náměstí. Projekt za 103 milionů Kč bude financován hlavně z evropské dotace z operačního programu IROP. Biskupství plzeňské obdrží dotaci z ministerstva pro místní rozvoj ve výši 95 procent nákladů, pět procent je povinná spoluúčast, řekl ČTK náměstek primátora Martin Baxa (ODS). Oprava interiérů začne příští rok a potrvá dva až tři roky, exteriéry byly obnoveny před 22 lety.


Národní kulturní památka se síňovým trojlodím je ze 14. až 15. století. V letech 1520 až 1529 byla přistavěna pozdně gotická Šternberská kaple. Koncem 19. století a počátkem 20. století prošel kostel opravami podle návrhů Josefa Mockera a Kamila Hilberta. "Od doby těchto novogotických renovací to bude nejkomplexnější zásah," uvedl Baxa. Interiér je rovněž mimořádnou architektonickou památkou. Oltářní architektura, obrazy, sochy, kostelní lavice, zpovědnice i pevně zabudované umělecké a uměleckořemeslné prvky jsou z valné většiny movitými kulturními památkami.

Od začátku 20. století nebyl interiér kostela a jeho mobiliář opravován a je to vidět. "Dřevěné prvky jsou v některých případech napadeny dřevokazným hmyzem, zlacení je zaneseno prachem, olejomalby jsou ztmavělé," řekl Baxa.

Projekt počítá s rozsáhlými restaurátorskými pracemi na zdech, objektech i mobiliáři. "V exteriéru bude restaurována socha sv. Bartoloměje na průčelí a volná sousoší," řekl Baxa. Pro zvýšení komfortu pro návštěvníky bude vybudováno nové osvětlení, vytápění a sociální zázemí, budou opraveny lavice. Rozšíří se prohlídkový okruh katedrály o podkroví, v němž vznikne nová expozice. Bude také zpracována interaktivní videodokumentace za využití digitalizace a moderních technologií. "V podkroví je zachovaný unikátní renesanční krov, který by měl být zpřístupněn," uvedl Baxa. Město dá příspěvek 1,5 milionu korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články