kruh jaro 2017 : Zdeněk Fránek + Piotr Brzoza

Zdroj
o.s. Kruh
Vložil
Tisková zpráva
01.06.2017 10:15
Zdeněk Fránek
Piotr Brzoza
Fránek Architects
XM Architekten

Kruh Vás zve na jarní cyklus přednášek „Jiná perspektiva“, kdy vystoupí řada vynikajících zahraničních architektů, kteří představí své projekty i aktuální tendence v současné architektuře.

Zdeněk Fránek / Příliš viditelná architektura + Piotr Brzoza / Stavět pragmaticky

Čtvrtek 1. června 2017 / 19:30 hodin

DUP36, Charvátova 10, Praha 1

Zdeněk Fránek / Příliš viditelná architektura
Přednáška Příliš viditelná architekturaprovede po autorových architektonických principech z posledních let. Zobrazí metody někdy protichůdné a zdánlivě si odporující, ale vždy vedoucí k jednotnému pojetí prostoru. Vyjádří se k identifikaci zákonitostí takto tvořeného prostoru.
Zdeněk Fránek se narodil se roku 1961 v Boskovicích. V současné době se věnuje projekční, publikační a pedagogické činnosti. V roce 1989 založil firmu Fránek Architects. Od roku 2012 je děkanem Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. Svou tvorbu pravidelně představuje na výstavách. Jeho „stezka v oblacích“ v Dolní Moravě byla vyhlášena stavbou roku 2016.

Piotr Brzoza / Stavět pragmaticky
Významný architekt s polskými kořeny představí v přednášce své projekty a bude hovořit o svém mnohovrstevnatém pragmatickém přístupu k procesu navrhování. Tento přístup považuje za rozumnou alternativu k převládajícím strategiím v architektuře 20. století – a sice k jednotvárné unifikované rozměrnosti funkcionalismu a k nahodilým a dekadentním formálním experimentům postmoderny. „Praxe následného překrývání logických závěrů různých aspektů a oborů otevírá možnost nejen pro nový a nečekaný architektonický nadbytek, ale především pro rehabilitaci profesní důvěryhodnosti architektů,“ říká k tématu přednášky Piotr Brzoza.
Piotr Brzoza se narodil v roce 1975 ve Vratislavi. Studoval architekturu na RWTH v Cáchách a na ETH v Curychu. Pracoval mimo jiné pro kanceláře b&k+ Brandlhuber v Kolíně nad Rýnem a Diener&Diener Architekten v Basileji. Od roku 2011 vede vlastní architektonickou praxi v Basileji a od roku 2016 má společně s Danielem Kissem kancelář XM Architekten. Mezi jeho zajímavé realizace patří například dům s ateliérem ve Varšavě, který byl nominován polskou porotou na cenu Miese van der Rohe. Pozornost vzbudil taktéž dům pro polského konceptuálního umělce Pawela Althamera. Navrhl přístavbu ke stávajícímu domu, na niž přisadil zlatý objekt. Ten odkazuje k umělcově slavné performanci, ve které převlékl aktéry (sociální skulptury) do zlatých kosmických obleků a nechal je cestovat do různých koutů světa a propagovat polskou historii.

pořádá: Kruh z.s.
pod záštitou: České komory architektů
projekt podpořily: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, Nadace české architektury, The Suiss Arts Council Pro Helevetia
hlavní partner: FORBO FLOORING
partneři: SIPRAL a. s., MDA Praha s. r. o., mmcité1 a. s., PREFA Auluminiumprodukte s.r.o., SAPELI a. s., SOMFY spol. s r. o.
mediální partneři: ArtMap, ARCHITECT+, archiweb.cz, EARCH, Stavbaweb, ERA21,informuji, Material Times, Proti šedi, Radio 1, Radio Wave, Regina DAB Praha

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články