V Brně bude výstava ojedinělých projektů zámku ve Slavkově

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
02.10.2006 12:10
Mladá Boleslav

Brno - V brněnské Moravské galerii budou patrně v příštím roce vystaveny zrestau- rované stavební projekty zámku ve Slavkově u Brna, který počátkem 18. století vybudoval italský barokní architekt Domenico Martinelli (1650 až 1718). Objekt měl být největším zámeckým komplexem ve střední Evropě. Plány ale zůstaly jen v Martinelliho myšlenkách a na papíře. Projekty patří muzeu v Miláně, které nyní jedná o jejich zapůjčení do Česka, řekl dnes ČTK historik umění Jiří Kroupa z Masarykovy univerzity v Brně.

Martinelli patřil k největším architektům své doby. Slavkov stavěl pro říšského dvorského kanceláře Dominika Ondřeje Kounice (1654 až 1705). Komplex měl být roven tehdejší papežské rezidenci. Kounic si jej jako jedna z nejdůležitějších osobností tehdejší habsburské monarchie mohl dovolit. Podle Martinelliho představ byl z větší části postaven zámek. Pak Kounic zemřel a majetek převzal jeho syn, který už o stavbu obří rezidence neměl zájem.
Milánské muzeum uchovává asi 50 Martinelliho projektů. Pro odborníky a milovníky památek by měly být nejzajímavější stavební plány ze Slavkova. Byly ve velmi špatném stavu. Podařilo se je ale zrestaurovat. V Miláně budou vystaveny od prosince do března. Pak by se měla celá výstava, tvořena také nákresy dalších barokních staveb z  Moravy, přestěhovat do Brna.
Martinelliho projekty ukazují, že slavkovský zámek měl mít také věže. Jinak měl vypadat vstup do zámku. Při stavbě rezidence měla být polovina tehdejšího Slavkova zbořena. Před zámkem se počítalo se stavbou náměstí s kostelem a hospodářskými objekty. Areál měl být obklopen zahradami vytvořenými v italském stylu.
Na slavkovský zámek míří ročně tisíce turistů. Hlavním tahákem je Napoleonská expozice. V jeho historickém sále podepsal císař Napoleon v roce 1805 po svém triumfu v bitvě u Slavkova příměří s  rakouským císařem Františkem I. a ruským carem Alexandrem I.
0 komentářů
přidat komentář

Související články