Krádeže na západočeských novostavbách letos výrazně rostou

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
02.10.2006 11:50
Plzeň

Plzeň - Počet krádeží stavebního materiálu a vybavení novostaveb na západě Čech vzrostl za devět měsíců o třetinu. Škody jsou meziročně o více než 60 procent vyšší. ČTK to řekl ČTK mluvčí západočeských policistů Jiří Soukup. Podle stavebních firem je to dáno tím, že se stavby více pojišťují a dodavatelé i majitelé už si zvykli hlásit i menší krádeže.

    "Škody zatím letos dosahují částky 3,25 milionu korun a jsou oproti loňsku bezmála o dva miliony vyšší," dodal Soukup. Za prvních devět měsíců vykradli zloději 55 novostaveb a rekonstruovaných budov, o 18 případů víc než loni. Nejvíce případů, celkem 11, vyšetřovali policisté na Karlovarsku, devět na Chebsku a v Plzni, sedm v okrese Plzeň-jih a šest na Klatovsku.
    Podle firmy Prestol, která staví v Plzni nejvíce bytů a domků, se nyní většina dodavatelů i stavebníků pojišťuje. Hlásí proto už také krádeže radiátorů za 10.000 korun. "K tomu, aby jim pojišťovna škodu uhradila, potřebují protokol od policie," uvedl jednatel Prestolu Miloslav Kužílek. Pojišťují se malé firmy i samotný stavebník, kterému novostavba patří. Poskytovatelé hypoték chtějí mít stavbu, na níž dávají půjčku, pojištěnou.
    Firmy i jednotlivci chtěli v minulých letech při stavbách co nejvíce ušetřit a nepojišťovali se. Nový trend trvá už tři roky, ale stále roste počet subjektů, kteří krádeže nahlašují. Podle Kužílka není příčinou růstu krádeží zdražení stavebních prvků. Ceny se letos zvýšily zhruba o inflaci.
    Prestol, kterému poslední roky krádeže nerostou, se jim brání přímou odpovědností vlastních lidí. Drahé nářadí přebírá konkrétní pracovník. "Po kolaudaci stavbu co nejrychleji předáváme kupcům," řekl dále Kužílek. Pokud se předání protahuje, najímá si bezpečnostní agenturu, a to i na dva týdny.
    "Kromě stavebního materiálu kradou zloději nářadí, kotle, plastová okna a dveře, měděné části střech a okapy, radiátory, vybavení koupelen," uvedl Soukup. Podle Kužílka se většinou jedná o lidi, kteří stavby dobře znají a pohybují se kolem nich. Pomocníci jsou často najímáni na jedinou zakázku a poté jdou jinam a nikdo o nich neví.
0 komentářů
přidat komentář