Robert Konieczny : Prostory na míru - přednáška a vernisáž

Zdroj
Gabriel Kurtis, Galerie Architektury Brno
Vložil
Tisková zpráva
09.05.2017 08:05
Robert Konieczny
KWK PROMES

Na začátku května přijede do Brna výrazná osobnost evropské architektury Robert Konieczny, který 9. května 2017 v Galerii architektury Brno zahájí výstavu ROBERT KONIECZNY – PROSTORY NA MÍRU. Výstava představí průřez tvorbou jeho ateliéru KWK PROMES, který založil v roce 1999 s kolegyní Marlene Wolnik a jež od roku 2005 vede sám v polských Katowicích.
Zahájení výstavy bude předcházet přednáška Roberta Konieczneho, jež se bude konat 9. května 2017 v 15:00 hodin v aule A310 na Fakultě architektury, Vysokého učení technickéh v Brně, Poříčí 5.
Robert Konieczny sbírá se svými domy četná ocenění a právem se jeho práce dostává do popředí mediálního zájmu coby příklady kvalitní současné architektury. Již jedenáct jeho staveb bylo nominováno na evropskou cenu za architekturu Mies van der Rohe Award a na přelomu roku zaujal světovou veřejnost svým domem ARCHA v polských Beskydech, která byla respektovaným časopisem Wallpaper vyhlášena nejlepším domem světa roku 2017.
„Na rozdíl od svých mnohých kolegů je Konieczny proti přílišné estetizaci architektury. To, oč ve svých návrzích usiluje nejvíce, je vytvoření logického prostoru. Podstatou navrhování pro něj není jen pouhé skládání funkcí do připraveného rámce, ale práce na konceptu, jež znamená hledání racionálních prostorových řešení, vhodné formy a funkce a v neposlední řadě použití odpovídajících materiálů.“ uvádí principy práce architekta Konieczneho ředitel galerie Gabriel Kurtis.
Nadčasovost Konieczneho projektů vyplývá z logiky, s níž vznikají. Prvotní koncept je vždy reakcí na konkrétní zadání klientů, přesto se v něm však neztrácí architektovy vlastní vize a představa o tom, jak vytvářet kvalitní architekturu. Specifické požadavky, jako vytvoření maximálního soukromí (Safe House), reprezentativního vjezdu do domu pro sběratele umění (Aautofamily house) či obývacího prostoru, kde se stírají hranice mezi interiérem a exteriérem (Living-Garden House), jsou pro Konieczneho impulsem k transformaci zavedených typologií. Těmi se architekt inspiruje, hraje si s nimi a často je zcela přetváří a každý jeho dům tak sám o sobě vytváří novou typologii.
Robert Konieczny se však v projektech neomezuje zdaleka pouze na individuální bydlení. Poslední realizace – Centrum Dialogu Przelomy v polském Štětíně, jež získalo prestižní ocenění World Building Of The Year 2016, je důkazem, že principy logické práce s prostorem, hledání netypových řešení a využívání moderních technologií lze aplikovat stejně dobře u projektů větších měřítek. Muzeum, jež je zároveň hodnotným veřejným prostorem, tak prokazuje architektovo citlivé vnímání urbanismu. Robert Konieczny dokazuje i za hranicemi, že kvalitní architektura se dá dělat i v malém regionu horního Slezska.
Retrospektivní výstavu připravila Galerie Architektury Brno a po její premiéře bude výstava putovat po českých a evropských galeriích. Výstava je součástí festivalu Archikultura 2017, který pořádá ostravský Kabinet architektury.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články