Dřevěný kostel v Hradci Králové bude zbaven hmyzu zahřátím

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
22.04.2017 09:05
Hradec Králové

Hradec Králové - Dřevěný kostel svatého Mikuláše z počátku 17. století v Hradci Králové bude zbaven dřevokazného hmyzu speciální metodou zahřátí celé stavby. Takzvaná termosanace je součástí celkové opravy kostela, kterou pro hradeckou radnici za 18,8 milionu korun dělá pražská firma GEMA ART GROUP. Zahřátí kostela je naplánováno na úterý 25. dubna. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Památkově chráněný kostel patří k nejstarším církevním památkám ze dřeva ve střední Evropě.


Technologie termosanace spočívá v tom, že kostel bude vyhříván horkým vzduchem o teplotě asi 70 stupňů Celsia. "Poté, co se na sondách umístěných v trámech dosáhne 50 stupňů po dobu 30 minut, je dřevokazný hmyz zahuben," uvedl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta. Proti úniku tepla bude celý kostel zakrytý. Jiné metody likvidace hmyzu, například chemií, nelze podle Falty použít kvůli riziku poškození vnitřní výmalby. "Termosanace byla vyhodnocena jako nejšetrnější k památkové hodnotě kostela," uvedl.

Kostelík byl původně postaven v obci Habura na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední Malé Poľany, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Již značně zchátralý kostelík byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech. Od té doby žádnou větší opravou neprošel. Radnice kostel pronajímá pravoslavné církvi.

Při rekonstrukci roubené stavby budou dodrženy klasické řemeslné postupy a materiálová skladba. Kostel by měl dostat i moderní zařízení, které v něm zajistí udržení stabilní teploty a vlhkosti. Nová bude elektroinstalace a vodovodní přípojka, opravou projde i oltář a nástěnné malby a stavbaři opraví také bránu s oplocením a postaví novou přístupovou cestu. Oprava by měla být hotová do konce roku 2018.

Před 11 lety se na Slovensku objevily debaty, že by se hradecký kostel mohl vrátit zpět do Habury, protože se prý první prodej do Malé Poľany uskutečnil bez řádné smlouvy. Hradec Králové tehdy možnost vrácení kostela jednoznačně odmítl. Architekti a stavbaři z Habury si nakonec v Hradci udělali plány kostela a jeho kopii v roce 2011 postavili v Habuře, která je od Hradce Králové vzdálená 600 kilometrů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články