JIC otevírá největší digitální dílnu pro veřejnost v České republice

Vložil
Tisková zpráva
19.04.2017 17:40
JIC otevírá první nonstop veřejně dostupnou digitální dílnu světového formátu s vybavením za 3 miliony korun. Dílnu může využívat po registraci kdokoliv. V  prostorách vzniknou prototypy produktů místních startupů, projekty kutilů a studentů i umělecká díla. Cílem dílny je zpřístupnit veřejnosti drahé přístroje a přitáhnout více podnikavých lidí k technickým oborům. 

Na ploše 182 m² jsou k dispozici tři laboratoře. Elektrodílna nabízí čtyři pracoviště s pájkami, osciloskopy, elektrickým nářadím a vybavením pro internet věcí (IoT). Mechadílna je vybavená portálovou CNC frézkou, pilou, bruskou, vrtačkou a dalšími nástroji a přístroji. 3D dílna nabízí laserovou řezačku, 3D tiskárny, 3D skener a řezací plotter. "Zájemci můžou využít pravidelné FabLab Tour, na které je provede pracovník laboratoře a představí jim jak možnosti jejích přístrojů, tak její fungování. Koná se každou středu od 18 hodin, registrace není potřebná," zve k prohlídce dílny manažer FabLab Brno Tomáš Mejzlík.

FabLab Brno je největší veřejnou digitální dílnou svého rozsahu v České republice. Ve svých prostorách ji vybudoval JIC (Jihomoravské inovační centrum), který se snaží dlouhodobě na jižní Moravě rozvíjet podnikání v oblastech, které mají ekonomickou budoucnost. Mezi ně patří i v kraji tradičně silné technické obory. Právě Jihomoravský kraj věnoval na laboratoř většinu finančních prostředků. Ke zmíněné osvětě poslouží pravidelná školení a workshopy, jak s přístroji zacházet, a to pro veřejnost i pro školy v regionu.



FabLab
FabLab je zkratka z "fabrication laboratory" neboli výrobní laboratoře a označuje místo vybavené počítačově řízenými stroji, které jsou schopny vyrobit širokou škálu výrobků. FabLab Brno je součástí celosvětového hnutí, jehož členy - tzv. makery - definuje to, že se nespokojí s hotovým řešením produktů, které najdou v obchodě. Místo toho si na míru vyvíjí a vyrábí vlastní, postupy na jejich vylepšování pak mezi sebou sdílí. Do hnutí spadá 1122 certifikovaných laboratoří ve 102 zemích světa. Označení FabLab mohou oficiálně nést laboratoře splňující tři požadavky:
  • mají určité minimální vybavení (3D tiskárny, laserová řezačka, CNC frézka, vrtačka, bruska a další ruční nástroje),
  • sdílejí s celosvětovou komunitou know-how pojící se k výrobním postupům výtvorů, které ve FabLabech vznikají,
  • zpřístupňují laboratoř široké veřejnosti.

JIC (Jihomoravské inovační centrum)
JIC podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Jeho služby využívá každoročně přibližně stovka  firem, ať už ve fázi prvotního nápadu, rychle rostoucího startupu i zavedené technologické firmy. Začínající společnosti, které prošly programy JIC, už vytvořily více než 1 400 nových pracovních míst a další stovky míst v navazujících službách. Za 13 let své existence nastartoval JIC téměř 360 spoluprací mezi vědci a firmami. Těmito a dalšími aktivitami pomáhá JIC zvyšovat konkurenceschopnost jižní Moravy a budovat z ní jeden z nejinovativnějších regionů Evropy.
0 komentářů
přidat komentář