Příbram pokračuje v dílčích opravách Zámečku Ernestinum

Vložil
ČTK
19.04.2017 08:35
Příbram

Příbram - Příbram bude letos pokračovat v dílčích opravách Zámečku Ernestinum. Chce požádat kraj o půlmilionovou dotaci na úpravy atria, v plánu má opravu vchodových dveří a chystá i další etapu výměny oken. Novinářům to dnes řekl místostarosta Václav Švenda (TOP 09).


V minulosti se počítalo s rozsáhlou rekonstrukcí, která měla budovu proměnit v kulturní a společenské centrum a zpřístupnit ji i vozíčkářům. To ale zatím není reálné. "Finanční prostředky na to v tuhle chvíli nejsou a v dohledné době, pokud nebude nějaký vhodný dotační titul, ani nebudou," uvedl Švenda. Snahou radnice je tak podle něj hlavně to, aby se stav historické budovy nezhoršoval.

Podle radního Václava Dvořáka (ANO) má zámeček problém s vlhkostí, který je třeba řešit. Odbor investic by měl zjistit hlavní příčinu, aby se podle Dvořáka neopravovalo něco, co bude za pět let zase poničené.

Zámeček Ernestinum je jednou z historicky nejvýznamnějších staveb v Příbrami. Původně dřevěnou tvrz nechal arcibiskup Arnošt z Pardubic přestavět v kamenný hrádek. Jeho nástupce Jan z Jenštejna ji pak koncem 14. století obehnal zdí a hlubokým příkopem.

Stavba citelně utrpěla za husitských válek, v 16. století při nepokojích měšťanů namířených proti vrchnostenské správě, v době třicetileté války a také mnoha nevhodnými stavebními úpravami. V budově několik desítek metrů od náměstí T. G. Masaryka nyní sídlí městská Galerie Františka Drtikola, infocentrum a Muzeum třetího odboje, které provozuje Konfederace politických vězňů ČR.

Významná dominanta Příbrami se podle zakladatele nazývala Ernestinum, později Marienburg, dlouhá léta byl zažitý název Zámeček a před několika lety se město vrátilo k původnímu pojmenováni. V současnosti je oficiální název Zámeček Ernestinum.
0 komentářů
přidat komentář

Související články