Nejlepší novostavbou Opavska jsou rodinný dům a smuteční síň

Smuteční síň v Oticích
Opava - V opavské regionální architektonické soutěži Cena J. M. Olbricha letos porota udělila dvě hlavní ceny. Zvítězil rodinný dům ve Chvalíkovicích navržený opavskými architekty Martinem Maternou a Adamem Weczerekem z ateliéru WMA architects a vyhrála i smuteční síň v Oticích od opavského ateliéru STUDIO-D. Ocenění architektům předal spolek Za Opavu, který soutěž pořádá už 11 let. ČTK to řekl člen spolku Tomáš Skalík.


V případě rodinného domu ve Chvalíkovicích porota hodnotila kladně především jednotnou architektonickou koncepci, která prostupuje všemi detaily. "Je to skromný dům s limitovaným rozpočtem pro mladou rodinu. Za skromným zevnějškem se skrývá dům se silnou atmosférou, která utváří pocit domova," uvedl Skalík. U nejlépe hodnocené veřejné stavby pak vyzdvihl to, jak se autoři vypořádali s limity území. "Smuteční síň v Oticích je příkladem adekvátní veřejné investice. Výsledkem je drobná stavba s kvalitními detaily pokorně doplňující prostředí historického hřbitova," uvedl.

V letošním roce odborná porota rozhodovala o udělení ceny za novostavbu postavenou v letech 2015-2016. Sedmičlenná porota hodnotila 17 nominací, mezi které bylo zařazeno sedm staveb financovaných z veřejných zdrojů a 10 soukromých investic. "Potěšil nás počet a kvalita většiny nominovaných staveb. Ocenili jsme realizace, které mají nadregionální úroveň, respektují kontext dané lokality, mají přesvědčivé architektonické a dispoziční řešení a kvalitní detail," uvedl Skalík.

Soutěž založená v roce 2007 je pojmenována po významném opavském rodákovi, který výrazně zasáhl do evropské secesní vlny a patřil k nejuznávanějším architektům své doby. Olbrich je mimo jiné autorem výstavního pavilonu Wiener Sezession ve Vídni, sedmi vil a budovy ateliérů s výstavními síněmi v umělecké kolonii v Darmstadtu v Německu. V jednom roce spolek oceňuje novostavby, v dalším pak rekonstrukce.
0 komentářů
přidat komentář