Projekty pro kladenské nádraží a pěší zónu mají být v létě

Vložil
ČTK
09.04.2017 09:40
Kladno


Kladno - Projekty pro proměnu kladenského autobusového nádraží a pěší zóny T.G.Masaryka mají být hotové v létě. Obě akce chce město uskutečnit v roce 2018. Změní se tak zásadně podoba centra města, sdělil ČTK primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno). Práce budou stát desítky milionů korun, přesná částka bude známá po dokončení dokumentace.


Centrum Kladna má být po úpravách nejen hezčí, ale podle primátora se rozšíří i možnosti jeho využití, autobusové nádraží se například nově propojí s pěší zónou. Doplněna bude zeleň, vodní prvky, lavičky a další. "U návrhů na revitalizaci třídy T.G.Masaryka ladíme dílčí věci jako například vzhled a kvalitu použitého povrchu dlažby, aby byla co nejtrvanlivější a současně nejpříjemnější pro chůzi," uvedl Volf.

Technicky se ještě také řeší třeba výsadba stromů. Kromě pěší zóny se má změnit i prostor v ulici Plukovníka Stříbrného a Tyršově ulici.

U autobusového nádraží město ještě upravuje organizaci provozu autobusů, doplňuje detaily související s nároky na lepší prostupnost a přístupnost směrem do centra i k divadlu včetně bezbariérového řešení. "U návrhů na proměnu prostoru s autobusovým terminálem je nejnáročnější nalézt dohodu s majitelem obchodního domu Lidl, především nalézt vhodnou podobu rozhraní s Lidlem," řekl Volf.

Pro cestující bude terminál bezpečnější a snáze také přestoupí mezi různými linkami i způsoby dopravy. Nebude chybět zázemí jako čekárna, občerstvení, úschovna kol a parkoviště P+R.

U autobusového nádraží chce město využít evropské dotace, ale podle Volfa to není podmínkou pro uskutečnění projektu. Pro pěší zónu nejsou aktuálně žádné využitelné dotace vypsané, radnice jej tedy zaplatí z rozpočtu. Kladno loni vypsalo na úpravou obou prostorů architektonické soutěže, z nejlepších návrhů nyní vychází připravované projekty.

Práce na autobusovém nádraží jsou naplánovány na dvě etapy, první by měla být hotova zhruba do jednoho roku od zahájení prací. Také obnovu pěší zóny v centru chce město rozdělit na etapy, první by měla být hotová během příštího roku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články