Stavba atletické haly v Brně za 477 mil. možná začne příští rok

Zdroj
Lenka Horáková
Vložil
ČTK
05.04.2017 17:15
Brno

Brno - Stavba atletické haly v univerzitním kampusu v Brně s odhadovanými náklady 477 milionů korun by mohla začít už ve druhé polovině příštího roku. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). Samotná stavba podle něj potrvá dva roky, zhotovitele chce město najít do konce letošního roku. Hala má mít kapacitu 2000 diváků. Stane se zázemím atletů, kterým hala chybí.


Do dvou měsíců chce město zahájit výběrové řízení. "Budeme rovnou soutěžit zhotovitele, který si musí zajistit i projektanta. Proto bude potom na studii delší čas. Chceme vybrat letos, aby se mohlo přes zimu projektovat. Pokud vše půjde bez problémů, ve druhé půli příštího roku by se mohlo začít stavět. V opačném případě to bude až v roce 2019," řekl Mrázek.

Odhadované náklady kolem 477 milionů korun podle něj vznikly jako průměr po diskusi s odbornými firmami. "Osm z nich městu poslalo návrh v rozmezí od 380 do 560 milionů korun za stavbu. Z toho se udělal průměr. Soutěží se ale může cena dostat ještě na jinou výši," řekl Mrázek.

Náklady nebudou ležet jen na městu. "Do financování se vloží i kraj a čekáme na vypsání dotačního programu na ministerstvu školství. Počítáme, že město by pokrylo zhruba polovinu nákladů a na té druhé by se podílel kraj s ministerstvem," doplnil náměstek.

Zastupitelstvo města počátkem roku i přes kritiku opozice schválilo směnu pozemků mezi městem a soukromým vlastníkem, od kterého Brno získalo pozemek pro stavbu haly. I opozice sice stavbu haly podporuje, ale podle ní nebyla směna pro město výhodná.

Halu bude kromě atletů využívat i sousední Masarykova univerzita. Sloužit bude i pro vědecko-výzkumnou činnost s cílem zefektivnit tréninkový proces atletů. Vedení města tvrdí, že krytá hala na atletiku na jihu Moravy chybí, a proto musejí atleti především na podzim a v zimě využívat k tréninku různé tělocvičny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články