Město nesouhlasí s návrhem na vyhlášení kulturního domu za kulturní památku

Zdroj
Oficiální web statutárního města Mladá Boleslav
Vložil
Tisková zpráva
16.12.2016 07:35
Rada města ve čtvrtek 15. prosince schválila stanovisko statutárního města Mladá Boleslav, které nedoporučuje prohlásit kulturní dům v Dukelské ulici za kulturní památku. Jak dnes informoval primátor Raduan Nwelati, nedoporučující stanovisko s podobným odůvodněním vydal i Středočeský kraj. Podle primátora je cílem města kulturní dům rekonstruovat šetrným způsobem a zachovat při tom všechny hodnotné prvky budovy, není ale důvod prohlašovat budovu za kulturní památku.
Primátor Nwelati také informoval, že nedoporučující stanovisko bylo odesláno Ministerstvu kultury, kterému bude později zaslán i znalecký posudek, který doloží argumentaci města.
Nezávisle na správním řízení, které se týká návrhu na vyhlášená budovy kulturní památkou, město dále připravuje celkovou rekonstrukci této budovy. Jak řekl náměstek primátora Daniel Marek, proběhne ještě prezentace finální studie rekonstrukce na pracovním jednání zastupitelstva, začátkem příštího roku se zadá projektová dokumentace a v roce 2018 by měla proběhnout vlastní rekonstrukce. Podle náměstka Marka by nesouhlasná stanoviska města i kraje měla být pro ministerstvo dostatečně silným argumentem, aby objekt za kulturní památku prohlášen nebyl.
Jak město mimo jiné ve svém nesouhlasném stanovisko uvádí, kulturní dům, který byl postaven v letech 1966-73, dle projektu architekta Františka Řezáče, lze těžko pokládat za mimořádnou stavbu, reprezentující dobu svého vzniku, která měla vliv na vývoj české architektury. Jeho architektonické řešení má své kvality, ale mezi obdobnými stavbami vznikajícími v tomto období nijak nevyniká.
Cílem chystané rekonstrukce kulturního domu je nejen opravit budovu jako takovou, ale i dalšími úpravami technologií a vnitřního uspořádání docílit, aby se z objektu stalo kulturní centrum využívané všemi generacemi a různými zájmovými organizacemi a spolky. Mají se zde v kvalitnějším prostředí a s lepším zázemím pořádat plesy, koncerty a další kulturní a společenské akce.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články