Nový africký pavilon bude v olomoucké zoo dokončen v červnu

Vložil
ČTK
31.03.2017 13:55
Olomouc

Medojed kapský (Mellivora capensis)
Olomouc - Pavilon zaměřený na africkou faunu, jehož stavba byla v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce zahájena na začátku letošního roku, by měl být dokončen v červnu. V hlavní sezóně už bude k dispozici návštěvníkům, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Filip Žáček (ČSSD).


"V zimních měsících sice byly mrazivé teploty, ale stavbu neovlivnily. Pokračuje bez větších problémů a podle harmonogramu. Momentálně jsou dokončeny základy, vyrůstá hrubá stavba budovy a na ní navazující venkovní výběhy,"
uvedl Žáček.

Stavba afrického pavilonu bude stát deset milionů korun. V novém pavilonu návštěvníci uvidí surikaty, damany, hrabáče nebo medojedy. "Zejména hrabáči a medojedi jsou zvířata s vysokými nároky na kvalitu prostor, v nichž budou v zoologické zahradě umístěna, na což je v projektu i pří výstavbě kladen velký důraz," řekl primátor Antonín Staněk (ČSSD).

Zatímco o surikaty a damany se zoo už stará, tak hrabáče kapského a medojeda kapského doveze z jiných zoologických zahrad, protože je dosud nechovala. V Evropě má tato zvířata pouze několik zoo. Podle ředitele Zoologické zahrady na Svatém Kopečku Radomíra Habáně ve čtvrtek v Praze přistálo letadlo s hrabáčem, kterého zoo získala díky výměnnému programu od zoologické zahrady v ruském Jekatěrinburgu. Po aklimatizaci a karanténě bude hrabáč představen veřejnosti ještě před otevřením afrického pavilonu.

Svatokopecká zoo díky africkému pavilonu získá nejen nové a ne příliš obvyklé druhy zvířat, ale i zajímavé expozice. "Vnitřní prostor pavilonu bude zatraktivněn několika malými terarijními expozicemi a insektárii s živočichy vyskytujícími se v příslušné části Afriky," podotkl Habáň.

Svatokopecká zoo nyní chová surikaty v malé expozici, která pro tento účel není zcela vhodná. Surikaty přitom patří mezi nejoblíbenější chovaná zvířata, která spolehlivě dokážou pobavit děti i dospělé. Damany skalní má zoo ukryté v zázemí zahrady bez kontaktu s návštěvníky.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku v posledních letech investuje například do rozšiřování safari parku. Speciálním vláčkem se po volném výběhu ročně projedou desítky tisíc lidí.

Návštěvnost zoo na Svatém Kopečku loni díky příznivému počasí meziročně vzrostla o 13.773 na 339.506 lidí. Zoo se těšila velkému zájmu návštěvníků hlavně o velikonočních svátcích a v letních měsících. Zoologická zahrada dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová zhruba 397 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články