Památkáři na zámku v Lysicích letos zpřístupní nové prostory

Zdroj
Filip Vrána
Vložil
ČTK
27.03.2017 11:05
Lysice

Lysice - Památkáři na zámku v Lysicích na Blanensku letos zpřístupní nové prostory. Příkladem je vstup do dřevěné nárožní věžičky či přístup na terasu nad sala terrenou. Slavnostní otevření bran lysického zámku je připraveno na sobotu, řekla ČTK kastelánka Martina Rudolfová.


"Aktuální nabídka pro návštěvníky je v duchu odtajnění a zpřístupnění prostor, které zatím nebyly veřejnosti prezentovány,"
uvedla kastelánka. Nově se podle ní návštěvník zámecké zahrady podívá do obnovené lodžie u sala terreny, jejíž obnovu památkáři dokončili na podzim stejně jako obnovu poslední části fasády hlavní budovy zámku.

U ní památkáři zvolili okrovou barevnost z počátku 20. století. "Nabízí se tedy zajímavý barevný kontrast s dřívější barokní barevností v současné podobě východního, jižního a části západního křídla," uvedla Rudolfová.

Odborníci chystají restaurování interiérů sala terreny za šest milionů korun. Obnova by měla trvat dva roky a poté bude manýristický prostor sloužit pro pořádání svatebních obřadů a koncertů.

Obnovu čeká částečně i jižní fasáda a okna. "Intenzivně pracujeme na projektu pro žádost na obnovu zámecké zahrady a zahradnictví za 110 milionů Kč, kterou bychom rádi podali v příštím roce, a pokud budeme úspěšní, stavební, zahradnické a restaurátorské práce by měly trvat opět dva až tři roky," uvedla kastelánka. Cílem je podle ní prezentovat zámeckou zahradu včetně stavebních prvků jako historickou zahradu z konce 19. století.

Návštěvnost lysického zámku v posledních letech roste, loni do Lysic přijelo 32.457 lidí. Sobotní zahájení návštěvnické sezony je spojeno s otevřením celosezonní výstavy netradičních uměleckých děl naivních malířů z České republiky, Slovenska, Slovinska, Izraele, Finska a Rumunska.
0 komentářů
přidat komentář

Související články