Smiljan Radić : Bestiář - pozvánka na přednášku a vernisáž

Zdroj
Michal Škoda, DUČB
Vložil
Tisková zpráva
27.04.2017 07:05
Smiljan Radić Clarke

Přednáška autora: 27. dubna 2017 od 17:00 hodin - ve Studentském kostele sv. Rodiny, ul. Karla IV. 22, České Budějovice
Vernisáž výstavy: ve čtvrtek 27. dubna 2017 / od 19:00 hodin / Galerie současného umění a architektury - Dům umění města České Budějovice
Výstava trvá: 28. 4. - 28. 5. 2017
Kurátor: Michal Škoda

Je nám velkou ctí, že můžeme poprvé v České republice představit tvorbu velice respektované osobnosti současné světové architektury Smiljana Radice z chilského Santiaga, který upoutává stále více pozornosti díky nevšednímu přístupu k architektuře a výrazné tvůrčí perspektivě. Svojí osobitou prací se vyjímá nejen v domovském Chile, ale i v rámci současného architektonického dění vůbec.
Za těmito zmiňovanými aspekty stojí především původní chilská krajina, kterou má Radic v sobě pevně zakořeněnou a která tak značně rezonuje v jeho díle. S neodmyslitelným důrazem na kontext místa se mu daří citlivě zasazovat své stavby do daného prostředí. V rámci jeho poetického díla stojí za zmínku také neotřelé používání a kombinace materiálů. Stavby, ač často oscilující na protikladných vlastnostech jako například: síla - křehkost, abstrakce – realita, trvanlivost – pomíjivost, tak vždy působí přirozenou homogenitou.
V rámci autorovy tvorby je potřeba zdůraznit poezii, bajky a pohádky, neboť v nejednom případě jsou původní inspirací k samotným projektům. Například v roce 2010 byl Radic ovlivněn pohádkou Oscara Wilda Sobecký obr při tvorbě experimentálního modelu nazvaného Hrad sobeckého obra, který později rozšířil na realizaci Serpentine  Gallery Pavilion v Londýně (2014).
Smiljan Radic se narodil v Santiagu v roce 1965. Vystudoval architekturu na Universidad Católica de Chile. Následně pokračoval ve studiu na Instituto Universitario di Architettura v Benátkách. Poté, co mu byla udělena první cena na Mezinárodní soutěži Platía Eleftería (v Heraklionu na Krétě), pracoval na vývoji a realizaci projektu v Řecku ve spolupráci s architekty Nicolasem Skutelisem a Flaviem Zanonem. V roce 2000 vyhrál v konkursu na projekt Barrio Cívico de Concepción a poté získal ocenění Nejlepší národní architekt ve věkové skupině do 35 let, udělené roku 2001 Chilskou Asociací architektů. Měl bezpočet přednášek a jeho spisy byly publikovány v časopisech, jako například v Casabella, A+U, Quaderns, Detail, 2G, Electa, Lotus a Arq, a též ve dvou monografických katalozích vydaných ve Španělsku (El Croquis) a v Chile. Během roku 2007 byl pozván jako hostující profesor na University of Texas. V roce 2008 přednášel na Harvardu se svou dlouholetou spolupracovnicí, sochařkou Marcelou Correou.
Má za sebou rovněž účast na řadě výstav. Připomeňme například Bienále Architektury v Benátkách v roce 2010, kde se prezentoval instalací s názvem The Boy Hidden in a Fish (Chlapec skrytý v rybě). V témže roce vystavoval Refuge (Útočiště), dílo postavené na čtvercovém podstavci o velikosti 1800 mm, jako jeden ze sedmi architektů představených na výstavě Global Ends: Towards the Beginning, pořádané k 25. výročí TOTO GALLERY·MA v Tokiu, The Wardrobe and the Mattress (ve spolupráci s Marcelou Correa) v Maison Hermes – Tokio 2013 či v MoMA New York 2016. Ve zmiňované tokijské TOTO galerii měla v loňském roce svoji premiéru rovněž výstava Bestiary (Bestiář), kterou se nyní v nepatrně pozměněné podobě představuje Radič v českobudějovické Galerii současného umění a architektury.
BESTIARY (BESTIÁŘ) nabízí moderní bestiáře vytvořené podle Radicovy představivosti prostřednictvím prezentace 20 modelů symbolizujících různé fiktivní tvory, doplněny souborem Dead at home, tvořeným osmadvaceti kresbami.
Jedná se o modely děl, jako například The Castle of the Selfish Giant (Hrad sobeckého obra), House for the Poem for the Right Angle (Dům pro báseň pravého úhlu), The Boy Hidden in the Egg (Chlapec skrytý ve vejci), atd.
Vera Grimmer v jednom z katalogů uvádí: „V dílech Smiljana Radice se témata objevují a mizí, aby se znovu vrátila, jako v hudební skladbě. Jeho komorní hudba je někdy tak tichá, že ji vůbec není slyšet; není hlučnější než kročeje ve tmě, ale potom znenadání propukne ve fortisimu harmonie těžkých granitových kamenů.“
Výstava se koná ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR, s Fakultou architektury a umění Technické univerzity Liberec a za laskavé podpory Velvyslanectví Chilské republiky. Projekt byl podpořen z fondů MZV Chile v rámci kulturních programů DIRAC 2017

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články