Brněnské VUT otevřelo novou fakultní budovu FIT

Zdroj
Brno Business
Vložil
Jan Kratochvíl
26.09.2006 20:55
Brno - V úterý 19. září byla za účasti poslanců a senátorů Parlamentu ČR i představitelů města otevřena nová budova Fakulty informačních technologií brněnského VUT, která je součástí první etapy rekonstrukce a dostavby kampusu VUT v Brně - Králově Poli. Nový objekt za 305 milionů korun poskytne nejen tolik potřebné a dnešním požadavkům odpovídající výukové prostory, ale také zázemí pro vědeckou a výzkumnou činnost.

V novém pavilonu a přilehlých objektech jsou umístěny výukové laboratoře a pracovny ústavu počítačové grafiky a multimédií, ústavu počítačových systémů a centra výpočetní techniky. Budovy mají mobilní oddělovací příčky, takže plochu laboratoří je možné účelně modifikovat. Všechny objekty jsou vybaveny nejmodernější technikou umožňující z centrálního velína automaticky řídit vytápění, klimatizaci, osvětlení a bezpečnostní systémy. Součástí komplexu je i velkokapacitní podzemní parkoviště.
V další fázi výstavby areálu budou přilehlé objekty bývalého pivovaru a velkostatku přebudovány na ubytovací a stravovací zařízení. Celá výstavba, která by měla trvat do konce příštího roku, bude završena historickou obnovou areálu Kartuziánského kláštera.
Náklady investice, která fakultě umožní další rozvoj, včetně předpokládaného navýšení počtu posluchačů v roce 2011 na 2100 v denním a 400 v kombinovaném studiu, dosáhnou 700 milionů korun. Na financování se podílejí jak zdroje ministerstva školství, tak vlastní zdroje brněnského VUT.


Projektanty nové fakulty byl Ateliér 2002 (Ing. arch. Vladislav Vrána) a Architektonická kancelář Burian-Křivinka.
Veřejná anonymní architektonická soutěž neproběhla.
0 komentářů
přidat komentář