Vsetín má moderní informační a vzdělávací centrum

Zdroj
Michaela Bradová
Vložil
ČTK
26.09.2006 20:30
Zlín

Zlín - Vsetínská Masarykova veřejná knihovna je ode dneška přístupná veřejnosti v nové budově. Téměř po 50 letech se z nevyhovujících a stísněných prostor přestěhovala do bývalé administrativní budovy na centrálním Dolním náměstí. Vybudování moderního informačního a vzdělávacího centra, jímž se knihovna stala, přišlo na 13 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí města Eva Stejskalová. Čtenáři v knihovně nalezenou přes 120.000 svazků.

    Ředitelka knihovny Helena Gajdušková vnímá dnešní slavnostní otevření jako významnou událost v historii knihovny. "Tím, že město podpořilo tento projekt, dalo zároveň zelenou vzdělání a kultuře, což je významná investice do budoucna. Vždyť jedině prostřednictvím vzdělání může člověk rozpoznat dobro od zla a rozhodovat se svobodně," uvedla v projevu, kterému přihlížely stovky hostů a přihlížejících.
    Budova knihovny má nyní prostornější půjčovnu, čítárnu i studovnu. Více prostoru je také v hudebním oddělení a přednáškovém sále. V  budově vzniklo také turistické informační centrum, počítačová galerie nebo komunitní klub pro mládež. Novou knihovnu si pochvalují i samotní čtenáři. "Život bez knihovny si již nedovedu představit, a ta původní budova už byla opravdu velmi stísněná. Takže určitě to chtělo změnu, která z tohoto prostoru vyvěrá," uvedla čtenářka Anna Štěpánková.
    Přestavba bývalé administrativní budovy i vybavení si vyžádalo bezmála 13 milionů korun, přičemž téměř 90 procent bylo hrazeno z evropských fondů. S pomocí evropských prostředků bude financován také samotný provoz knihovny.
0 komentářů
přidat komentář