Christopher Long: Josef Frank a architektura akcidentismu

Zdroj
Galerie VI PER
Vložil
Tisková zpráva
28.03.2017 07:30
Josef Frank

Galerie VI PER, Vítkova 2, Praha 8 Vás zve 28. března 2017 v 19:00 hodin na přednášku amerického historika architektury Christophera Longa s názvem Josef Frank a architektura akcidentismu.

V roce 1958 uveřejnil vídeňský architekt Josef Frank, žijící v té době ve Stockholmu, svůj manifest „Akcidentismus“, ostře kritizující modernismus a jeho dogmata. Zaútočil v něm na ideu „plánovaného“ projektování a jeho důraz na funkčnost. Tvrdil, že to vede k nudě a neplodnosti v kreativitě. Jeho protinávrhem byla vize takové architektury, která dosahuje svého vrcholu, když se zdá být výsledkem nahodilosti a vyhlíží, jako by se zde zjevila „náhodou“. Frank nebyl jediný, kdo zastával tento přístup. V padesátých letech zde byli i další, především pak John Cage, kdo se zajímali o nahodilé procesy v tvorbě; Frankovy návrhy nepravoúhlých příbytků neplnících očekávané funkce však patřily mezi nejradikálnější vize své doby. Tato přednáška bude zkoumat kořeny a významy Frankovy „akcidentistické“ estetiky a její význam pro současnou architekturu.

Christopher Long je profesorem dějin architektury a designu na Texaské univerzitě v Austinu. Je autorem několika publikací o Josefu Frankovi a předním odborníkem na moderní architekturu ve střední Evropě a Spojených státech. Mezi jeho práce patří např.: Josef Frank: Life and Work (2001), Paul T. Frankl and Modern American Design (2007), The Looshaus (2011) či The New Space: Movement and Experience in Viennese Modern Architecture (2016). Jeho nejnovější kniha, Adolf Loos on Trial, vyjde v březnu 2017.

Přednáška bude v angličtině.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články