Plzeň pomůže obvodu Litice v jednání s investorem zóny

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
17.03.2017 08:55
Plzeň

Plzeň - Vedení plzeňského magistrátu slíbilo pomoc zástupcům městského obvodu Litice, kteří dnes na jednání zastupitelstva města protestovali proti plánované stavbě velkých průmyslových hal na jejich území. Příští čtvrtek se zúčastní veřejné schůze v litickém lidovém domě, kam pozve i zástupce investora, české skupiny Accolade. Zastupitelům to řekl náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Proti stavbě protestovalo v úterý 200 lidí. Vyjadřovali obavy z kamionů, problémů s agenturními pracovníky a chtěli také, aby plánované tři haly s celkovou plochou 5,6 hektaru byly menší. Projekt za miliardu korun má stát téměř výhradně na soukromých pozemcích. V novém průmyslovém parku má najít práci téměř 700 lidí. Obyvatelé obvodu podle zastupitele Pavla Bosáka (SNK pro Litice) zvažují, že založí občanské sdružení, aby se mohli vyjadřovat k územnímu a stavebnímu řízení, chtějí napadnout také posudek EIA (vlivu stavby na životní prostředí).

Podle opozičního zastupitele města Petra Suchého (TOP 09) se zastupitelstvo snaží vyjít lidem vstříc. "Přijali jsme usnesení, kde vyzýváme místostarostu obvodu, aby zorganizoval veřejné projednání za účasti města, obvodu a investora," řekl. Šindelář má prověřit požadavky obyvatel Litic, které z něj vzejdou, tedy zda jde projekt upravit tak, jak si budou přát. "A za třetí má zjistit pro zastupitelstvo města, jaké možné právní dopady by mělo, kdybychom celý projekt zastavili," uvedl Suchý.

Podle něj je v plzeňské průmyslové zóně už spousta montoven, chybí jim až 2500 pracovníků. Lidl tam postavil distribuční sklad pro e-shopy v půlce Evropy a už rok nemůže provoz spustit, protože mu chybí 1200 lidí.

Šindelář řekl, že je připraven zúčastnit jednání se zastupiteli v Liticích a s investorem a pomoci dosáhnout přijatelného řešení. Vzhledem k tomu, že zastupitelé Litic neměli dříve k projednávanému územnímu plánu připomínky, je podle něj situace složitá a manévrovací prostor velmi malý.

Primátor Martin Zrzavecký (ČSSD) řekl, že situace je složitá, protože v Liticích si někdo v dobré víře koupil soukromé pozemky na svůj projekt. Jediné možné řešení je podle něj spolu s investorem hledat kompromis. "Ale jestli si někdo myslí, že tu stavbu zatrhneme, tak se obávám, že na to nemáme legální právní nástroje," uvedl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články