kruh jaro 2017 : Éric Lapierre + Kuba Snopek

Zdroj
z.s. Kruh
Vložil
Tisková zpráva
06.04.2017 08:00
Éric Lapierre
Kuba Snopek

Kruh Vás zve na jarní cyklus přednášek „Jiná perspektiva“, kdy vystoupí řada vynikajících zahraničních architektů, kteří představí své projekty i aktuální tendence v současné architektuře.

Jiná perspektiva: Éric Lapierre (F) + Kuba Snopek (PL)

Čtvrtek 6. dubna 2017 / 19:30 hodin

Kino 35, Francouzský institut v Praze

Štěpánská 35, Praha 1-Nové Město
Přednáška proběhne v angličtině bez tlumočení
Vstupné: 100,- / studenti a senioři 80,-



Éric Lapierre
Francouzský architekt a teoretik Éric Lapierre ve své první pražské přednášce spojí obě své profese. „Znázorňování projektu v mé práci není pouhou reprezentací. Snažím se skrze ni dostat blíže k projektu a jeho zobrazení. To znamená, že už samotné plány mě zajímají jako grafická díla fungující sama o sobě – musí být stejně vydařené jako kresba. Fyzický model pro mě pak představuje způsob, jak přitáhnout pozornost ke stavbám postaveným běžnými současnými prostředky,“ poodhaluje Lapierre.
Kancelář Éric Lapierre Experience sídlí v Paříži. Éric Lapierre učí na EPFL a na Fakultě architektury na univerzitě Paris Est. Přednáší na univerzitách v Evropě i v USA. Ve svém díle se zaměřuje na teoretické problémy, které jsou podle něj jediným způsobem, jak udržet naživu architekturu jakožto prostředek vysoké kultury v běžných podmínkách současnosti. Od roku 2000 pravidelně publikuje a píše články o architektuře. Vydal např. průvodce po pařížské architektuře (1900 –2008) či knihu „Architecture of the Real“ (Le Moniteur, Paris, 2003). Byl kurátorem řady výstav o architektuře. Mezi jeho významné stavby patří Art centrum v Cherbourgu.

Kuba Snopek / Architektura VII. dne
Nové polské kostely jako komunitní a protirežimní fenomén? Polský urbanista Kuba Snopek představí projekt Architektura VII. dne, který dokumentuje neuvěřitelný fenomén poválečné sakrální výstavby v Polsku, kde od roku 1945 vzniklo 3780 kostelů. Většina z těchto staveb vznikla v osmdesátých letech díky úsilí farníků a často i bez stavebních povolení. Architektonicky velmi originální až excentrické svatyně se staly symbolem odporu proti komunistickému režimu i síly komunitní spolupráce, dnes nazývané crowdsourcing a crowdfunding.
Kuba Snopek (*1985) je polský urbanista a teoretik architektury, který se zaměřuje především na prostor a architektonické dědictví postkomunistických měst. Autor knihy Belyayevo Forever, která na příkladu „obyčejného komunistického moskevského sídliště“ klade otázku, jak chránit nemateriální dědictví. Působil v ruském Strelka Institutu pro média, architekturu a design, spolupracoval na výzkumných a urbanistických projektech v Polsku, Dánsku, Španělsku nebo Rusku. Je spolu s Izou Cichońskou a Karolinou Poperou jedním z autorů projektu Architektura VII. dne, který mapuje poválečnou výstavbu polských kostelů.

Doprovodný program výstavy Architektura VII. dne (17.3. - 22.5.2017)

Komentovaná prohlídka 8. dubna 2017 v 16:00 hodin
Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7


pořádá: Kruh z.s.
pod záštitou: České komory architektů
projekt podpořily: Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, Nadace české architektury, Francouszký institut v Praze, Polský institut v Praze
hlavní partner: FORBO FLOORING
partneři: SIPRAL a. s., MDA Praha s. r. o., mmcité1 a. s., PREFA Auluminiumprodukte s.r.o., SAPELI a. s., SOMFY spol. s r. o.
mediální partneři: ArtMap, ARCHITECT+, archiweb.cz, EARCH, Stavbaweb, ERA21, informuji, Material Times, Proti šedi, Radio 1, Radio Wave, Regina DAB Praha

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články