Tištěná architektura: Ondřej Hojda

Zdroj
PLAC
Vložil
Tisková zpráva
17.03.2017 18:00
Vladimírovo knihkupectví Serius a občanské sdružení PLAC vás srdečně zvou na 37. přednášku z cyklu "tištěná architektura". Tentokrát v pátek 17. března 2017 v 18:30 hodin v Jablonci nad Nisou přivítáme historika a teoretika architektury a umění Ondřeje Hojdu, který představí knihu Jak vnímat architekturu.

Přednáška se bude věnovat knize Jak vnímat architekturu od dánského architekta Steena Eilera Rasmussena, jejíž české vydání Ondřej Hojda inicioval a k níž napsal i doslov. Kniha pochází z roku 1959 a patří mezi autorovy nejslavnější tituly. Jde o přístupný, ale hutný text, který lze vnímat v analogii k fenomenologickým přístupům k umění, aniž by zde šlo o přímočarý vliv. V sérii přednáškových esejů se Rasmussen zaměřuje na elementární složky architektury jakožto zkušenosti: objemnosti a dutosti, tíže a lehkosti, hrubosti a hladkosti, barevných ploch a teploty barev apod.

Mgr. Ondřej Hojda (*1983) vystudoval dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (2010) a uměnovědná studia na Vysoké škole sociálních studií (EHESS) v Paříži (2011). Studijně a pracovně pobýval ve Francii, švýcarské Ženevě, norském Oslu a v německém Hamburku a Berlíně. V rámci doktorského studia na UK pod vedením Prof. Rostislava Šváchy zkoumá vztah Evropy a Japonska v architektonických souvislostech po roce 1945. Publikuje ve vědeckých i jiných médiích (mmj. Umění, Art&Antiques, ERA21). Naposledy kurátorsky připravil pro časopis Era21 číslo "Podoby kritiky" (01/2017). Věnuje se světové architektuře a urbanismu 20. a 21. století ve vztahu k dalším oblastem kultury, ale i k obecným otázkám lidského vnímání a životního prostředí.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články